38-åringen satt med två datorer när han greps. Foto: Polisens förundersökning

Så nystade polisen upp den stora IT-härvan

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största it-härvor är på väg att få sitt rättsliga efterspel. Åtta personer är åtalade efter en lång polisutredning, där bland annat den huvudmisstänkte avlyssnades och greps i sin svärmors lägenhet.

Den utpekade 38-årige huvudmannen drog in miljontals kronor samtidigt som han nolltaxerade. Det visar den utredning som ligger till grund för åtalet, och på tisdag startar rättegången. Men mannen har samtidigt kopplingar till flera andra bedrägerier värda tiotals miljoner kronor.

Använde sig av trojaner

”Det här måste vara ett insiderjobb, vi får titta närmare på personalen”. Så gick polisens tankar till en början när de under 2015 får in allt fler anmälningar från företag i södra Sverige. Det lät likadant från alla anmälare. Deras företag hade blivit kapade via domäner och därefter följde fler anmälningar om bedrägliga beställningar från företagens kunder. Men det var inget insiderjobb.

Jättelik dataintrångshärva

Det visade sig att det handlade om intrång i företags affärssystem som gjorts med hjälp av så kallade trojaner – en skadlig datakod som inte syns i några antivirusprogram.

Intrången spred sig över landet 

Snart nystade utredarna upp ett system: det handlade om omfattande utskick av mejl till både företag och myndigheter med bifogade filer. Om den som öppnade mejlet också öppnade filen låg systemet öppet.

Dessa intrång användes till allt möjligt, både smått och stort. Det gjordes beställningar av telefoner och datorer, fakturor på miljonbelopp och information laddades ner.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Medan polisen började nysta i det här spred sig intrången över hela landet. I mars 2016 bestämde sig polisen för att göra ärendet till ett nationellt prioriterat ärende. Efter ett halvår av pussel och ledtrådar hade polisen ringat in en misstänkt.

– Men man måste ha bevis för det och det krävs mycket för att knyta personer till internetrelaterad brottslighet, säger polisens utredare Stefan Larsson.

Nolltaxerade – men hade 6,5 miljoner på kontot

Personen polisen hade ögonen på var en 38-årig Malmöbo som gjort sig känd för bedrägerier tidigare. Han är uppväxt i Malmö tillsammans med sin mamma, styvpappa och 35-årige bror. Brodern är också känd av polisen och de båda bröderna har tidigare dömts för ekonomisk brottslighet tillsammans.

38-åringen har en skuld på över 1,5 miljoner kronor. Det avser både skatteskulder, p-böter och underhållsstöd.

Under stora delar av 2010-talet har han nolltaxerat men hans kontohistorik tecknar en annan bild. 88 gånger sker överföringar på totalt 6,5 miljoner kronor. Samma summa förs också ut, via 55 överföringar, från hans bankkonto till andra konton.

Under tiden före gripandet, i oktober 2016, bodde 38-åringen i Västra Hamnen i Malmö och körde dyra bilar. Han har kunnat röra sig med en stor summa kontanter. I förhör har han uppgett att han hjälpt sin svärfar med ett företag och att det varit hans försörjning.

Varken sambon eller svärmodern säger sig veta vad 38-åringen jobbar med.

Fick medhjälp från kriminella i Stockholm

Polisen kunde knyta en del personer till 38-åringen och bedrägerierna. Det handlar om en 42-åring och en 37-åring från Stockholm. De är dömda för bland annat vapenbrott, bokföringsbrott, brott mot aktiebolagslagen och penninghäleri. I en dom från 2014 förekommer de båda som åtalade, då de tidigare har bedrivit brottslighet tillsammans. I domar framkommer det att 42-åringen har en missbruksproblematik bakom sig.

En annan medmisstänkt är en 23-årig kriminell Malmöbo. Men dessa anses agera som lakejer. För att leda i bevis att 38-åringen är hjärnan bakom allt behövdes andra metoder. Därför började man avlyssna 38-åringen i hemlighet.

– Avlyssningen gav ytterligare stöd till våra misstankar, säger utredare Stefan Larsson.

Flera lakejer inblandade

Exakt hur alla åtalade männen har kommit i kontakt med varandra är fortfarande oklart. 38-åringen har vägrat prata under förhör.

Men för att bedriva den brottslighet som 38-åringen misstänkts för behövs medbrottslingar. Dessa personer är ofta i behov av pengar och tillhör en svagare grupp i samhället. Det gäller till exempel 42-åringen där det framkommer att han har haft ett omfattande drogmissbruk.

De är aktörer som kan liknas vid målvakter – de ställer upp med namnteckning och personnummer på företag, hämtar varor eller är behjälpliga i bedrägerierna på andra sätt. I utbyte får de en summa pengar. Dessutom förekommer de i liknande brottslighet i andra fall.

– Återfallsrisken är oerhört hög när det gäller bedrägerier och liknande brottslighet. Det handlar om snabba pengar, säger Stefan Larsson.

Utbetalningar på 35 miljoner kronor

Exempelvis har den 23-årige Malmöbon blivit dömd så sent som i våras till två års fängelse för grovt penningtvättsbrott. Han var inblandad i det stora bedrägeriet mot Swedbank där gärningspersonerna kom över 35 miljoner kronor.

Brotten gick till på samma vis som den 38-årige huvudmannen tros ha begått sina brott; en trojan placerades i datorerna för att se hur Swedbank och deras företagskunder kommunicerade med varandra. Korrespondensen användes senare för att kunna få utbetalningar på sammanlagt 35 miljoner kronor. Även i det här fallet användes målvaktsbolag. 23-åringen har innan dess gjort sig skyldig till mindre brottslighet, som stöld och narkotikabrott.

Brodern greps efter europeisk arresteringsorder

Utredaren Stefan Larsson berättar att det krävs omfattande bevisning när det gäller brott som begås på internet. Redan för tre år sedan hade polisen ögonen på både den misstänkte huvudmannen och hans 35-årige bror. 2014 var de misstänkta för flera fall av systematiska bedrägerier.

Men det var först den 3 oktober förra året som brodern greps i Polen efter att det utlysts en europeisk arresteringsorder på honom.

Samma dag gjorde insatsstyrkan i Malmö ett tillslag mot 38-åringens svärmors lägenhet i Malmö.

Vid gripandet hade polisen tur – han satt nämligen i en fåtölj med två datorer öppna. I handen hade han ett USB-minne.

– Det är precis så ett gripande av en misstänkt för sådan här typ av brottslighet måste gå till. Men det handlade bara om tur.

De två datorerna togs i beslag och via dem kunde den stora dataintrångshärvan nystas upp. Men om, och i så fall på vilket sätt, bröderna agerat tillsammans finns inte kartlagt. I den rättegång som börjar på tisdag är det bara 38-åringen som åtalas för samtliga fall av dataintrång. Rättegången mot brodern kommer först efteråt och handlar till stora delar om bedrägerier.

LÄS MER: Experten om dataintrånget

LÄS MER: Heléne lurades att betala 400.000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet