Rabatterna behöver rensas på döda perenner och ogräs. Foto: Johanna Olofsson

Så påverkas din trädgård av den milda vintern

Publicerad

Att temperaturen ligger en bra bit över noll redan i januari och februari är rena drömmen för alla som älskar att påta i trädgården. Trädgårdsmästaren John Taylor är sedan länge i full gång på sin kolonilott i Malmö.

Vintergäck och snödroppar har blommat sedan flera veckor tillbaka. På vissa håll har till och med de rosa blommorna på körsbärsträden tittat fram. I många trädgårdar har dessutom lökväxter som tulpaner och påskliljor kommit en bra bit upp ur jorden.

Trädgårdsmästaren John Taylor, känd från SVT:s program Trädgårdstider, har jobbat hela vintern på sin kolonilott.

– Och om vi får två eller tre plusgrader nästa vecka så kan jag kratta till jorden och så palsternacka, haverrot och kanske lite ärtor.

Trädgårdsmästare John Taylor är redan i full gång med arbetet på kolonilotten. Foto: Johanna Olofsson

Mildare vintrar allt vanligare

Klimatet har de senaste åren förändrats så att de varma extremerna på somrarna blivit vanligare och de kalla extremerna allt ovanligare.

Väderläget domineras nu av sydvästvindar, vilket gör att ett eventuellt lågtryck med snö kommer att ha svårt att få fäste. Så trädgårdsfantaster som oroar sig för en köldknäpp kan vara ganska lugna. Och enligt John Taylor är tillfälliga minusgrader inte ens av ondo.

– Om det kommer en köldknäpp så är det till och med en fördel att det är kallt, för det håller ner ogräset, säger John som menar att ogräset inte kommer att dyka upp än på ett tag.

En januaripigg maskros. Foto: Johanna Olofsson

Men en bit in i rundvisningen i hans trädgård visar sig det antagandet inte vara helt sant. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.