Ny studie: Felvända streckkoder och varuberg skadar personal

Publicerad

Att kassapersonal löper stor risk för belastningsskador är välkänt inom handeln, ett särskilt problem är det monotona arbetet med att läsa in streckkoder. Nu har arbetsmiljöforskare i Lund lyckats mäta vad det skulle innebära om alla kunder la varorna och deras koder på rätt håll.

– Jag skulle aldrig läxa upp en kund som bygger varuberg eller lägger förpackningarna huller om buller. Däremot tackar jag dem som ser till att streckkoderna hamnar på rätt håll på kassabandet, det betyder mycket för mina axlar och muskler, säger kassörskan Christel Archenholtz.

Hon har jobbat i 18 år på en matvarubutik i Malmö och var därför en given kandidat när Inger Arvidsson, docent i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, sökte en erfaren kassörska för en närstudie kring det monotona arbetet med streckkoderna.

– Vi mätte helt enkelt belastningen på olika leder genom att lägga upp ömsom felvända och rättvända koder på varubandet. Och överraskades faktiskt över att skillnaden var så signifikant, berättar Inger Arvidsson.

Tre råd

Utifrån studien formulerar Christel och Inger följande tre råd till kunder som vill slå ett slag för kassapersonalens arbetsmiljö:

• Lägg varan så att kassören kan scanna streckkoden utan att behöva vända på förpackningen.

• Undvik att bygga varuberg på rullbandet, sådana leder till onödiga lyft och vridmoment.

• Låt läskbackar och andra tunga varor ligga kvar i kundvagnen. Kassören kan läsa in dem med en manuell scanner och slipper på så vis tunga lyft.

Tre kassatips – så gör du rätt i kassan Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer