Militära fordon ska transporteras till Norge genom Skåne, samtidigt som det är stopp på E6. Foto: TT

Nato-övning kan skapa trafikkaos i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Flera militära fordon ska transporteras över Öresundsbron och genom Skåne när en internationell Nato-övning ska genomföras i Norge. Flytten kommer ske samtidigt som det är stopp på E6 i Alnarp – vilket kommer resultera i trafikstörningar.

I över två veckor stänger man av trafikplats Alnarp för att bygga fler järnvägsspår under E6. Samtidigt som trafikstoppet på E6 kommer militära fordon transporteras över Öresundsbron till Norge – vilket även det har påverkan på trafiken.

– Vi har redan nu börjat förflytta våra fordon. Det kan handla om karavaner med 30-60 fordon som vi flyttar samtidigt, säger Jan Bohman, kommunikationschef militärregion Syd.

Finland, Tyskland, Nederländerna, Danmark, Storbritannien, Frankrike och USA kommer att transportera fordon genom Sverige. Fordonen som ska förflyttas via Öresundsbron till Norge är bland annat lastbilar, Land Rovers och åttahjuliga stridsfordon. De kommer transporteras via både flyg, järnväg och bilväg

– Fordonen på vägarna kör runt 70-80 kilometer i timmen och försöker hålla avstånd så bilister enklare ska kunna köra om, säger Jan Bohman.

Samtidigt stopp på E6

Samtidigt som de militära fordonen ska flyttas kommer det vara stopp på E6.

– Jag vet inte vilken omfattning det rör sig om gällande de militära fordonen, men E6 är redan nu vältrafikerad, man kan tänka sig att det kommer påverka trafiken ytterligare, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare hos Trafikverket.

Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket menar att det är svårt att förutsäga på vilket sätt de militära transporterna kommer påverka trafiken.

– Men vi kommer ha kontinuerlig kontakt med försvarsmakten och uppdatera på hemsidan om trafiksituationen, säger hon.

Den internationella Nato-övningen Trident Juncture 18 startar den 25 oktober och över 40 000 soldater och sjömän kommer delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer