Så påverkas vi av inomhusljus

Uppdaterad
Publicerad

LUND | Att vi påverkas av ljuset utomhus känner vi inte minst när våren kommer.

Men vi påverkas också av alla lampor inomhus, och nu vet vi mer om hur.

Lysrör – ett platt, intensivt ljus med rykte om sig att vara tråkigt. Och det ryktet visar sig nu vara alldeles sant. Torbjörn Laike är professor i miljöpsykologi och har studerat hur vi påverkas av ljus, och kommit fram till att vi blir uttråkade och rent fysiskt trötta av till exempel lysrör.

– Det påverkar oss biologiskt, alltså hur vakna vi är, säger Torbjörn Laike. Det kan man se genom att mäta olika ämnen i kroppen som varierar över dygnet. Självklart är vi från början konstruerade för dagsljus.

På E-huset på LTH i Lund har man därför tänkt om. I fojén återskapas just dagsljus. I läsesalen däremot ska det vara ett kallare ljus för att koncentrationen ska vässas ännu mer. Och så är det viktigt att allt ljus inte sitter i taket.

– Vi har ett allmänljus som ger fullgott läsljus på arbetsytan, berättar ljusdesignern Katarina Hennig som varit med och inrett. Men vi har också definierat rummet genom att arbeta med att belysa väggarna eftersom det ökar vakenhetsgraden för studenterna.

En annan viktig komponent är färg och variation. Det låter kanske självklart, men forskningen visar att studieresultaten blir bättre då. Studenten Åsa Hansson tycker att det fungerar bra att plugga i de nya studierummen.

Nya lamporna och kunskapen om hur vi påverkas av dem ger alltså nya möjligheter.

– Vår förhoppning är att vi nu ska kunna få rätt ljus, vid rätt tillfälle och på rätt plats, säger professor Torbjörn Laike.

Julia Janson Thorfinn

julia.thorfinn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.