Med på premiärturen fanns kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh. Foto: Anna Gjöres

Så flyger Malmös styrande politiker

Publicerad

Malmös styrande politiker avstår oftast från att ta flyget till Stockholm. SVT Nyheter har frågat politikerna om deras resor i tjänsten.

Det är Socialdemokraterna och Liberalerna som styr Malmö efter höstens val. SVT har frågat om hur många flygresor de gjort under mandatperioden. Socialdemokraterna har valt att redovisa resorna från september. Liberalernas kommunalråd har suttit en kortare tid vid makten.

Endast två enkelresor med flyg till Stockholm. Däremot flera flygresor till europeiska städer. Det är resultatet av enkäten som SVT skickat till kommunalråden.

Det är Ewa Bertz (L) och Sara Wettergren (L) som gjort vardera en flygresa till Stockholm.

– Jag har varit två gånger i Stockholm för Malmö stads räkning sedan jag började. Första gången tog jag tåget tur och retur. Andra gången skulle jag ha tagit nattåget upp, men då det pågick banarbete var nattåget inställt. Konsekvensen blev att jag flög från Sturup till Arlanda med tidigt morgonflyg. Tog sedan tåget tillbaka, svarar Sara Wettergren. 

-Jag har gjort en enkelresa Malmö-Stockholm. Ingen tidsvinst (enligt resepolicyn måste en flygresa innebära tidsvinst på tre timmar enkel resa jämför med tåg), men vinsten var att jag kunde närvara på ett möte kvällen innan, svarar Ewa Bertz.

Ewa Bertz och Sara Wettergren svarar att de inte haft någon utrikes flygresa. Övriga kommunalråd från Liberalerna – Roko Kursar och Simon Chrisander – svarar att de inte rest med flyg överhuvudtaget.

Flera flygresor inom Europa

Socialdemokraternas kommunalråd uppger samtliga att de inte rest med flyg inom Sverige. Däremot har flera av dem rest med flyg inom Europa, men då har tidsvinsten alltid varit mer än tre timmar.

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh har flugit till och från Berlin samt Bukarest.

Andreas Schönström har tagit flyget till Stuttgart, Edinburgh, Bryssel och Glasgow.

Frida Trollmyr tog flyget till och från Paris och Sedat Arif till Wien, Bryssel och Glasgow.

Ett av S-kommunalråden har inte företagit någon resa med flyg, det är Anders Rubin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer