Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi måste alla hjälpas åt för att förebygga översvämningar som den som inträffade i Malmö 2014, säger Kristina Hall, dagvattenexpert på VA Syd. Foto: SVT / Johan Nilsson, TT

Så rustar Malmö för att klara nästa störtregn

Uppdaterad
Publicerad

De blir kraftigare och kommer tätare tror forskarna – skyfallen som får stora konsekvenser i våra städer.

I Malmö blev det kraftiga skyfallet 2014 en väckarklocka som skyndade på arbete med att skydda staden från plötsliga regnmassor.

Två månaders regn föll över delar av Malmö på sex timmar. Avloppledningarna blev överbelastade och stora mängder vatten trängde upp i källare, översvämmade gator och tryckte ut avloppsvatten i kanalen.

Sedan dess har Malmö stad satsat åtskilliga miljoner för att rusta staden för nästa stora skyfall.

– Vi har gjort flera enskilda skyfallslösningar, till exempel sänkt Söderkullaparken eftersom Söderkulla drabbades hårt av skyfallet 2014, säger Kristina Hall, dagvattenexpert på VA Syd.

”Måste lösa det tillsammans”

Skyfallsfrågan finns också med i alla exploateringsprojekt i staden och ledningsnätet byggs om och förnyas.

– Det viktigaste är nog att vi tar hänsyn till skyfallsfrågan i allt vi gör och att vi har börjat ett större samarbete. Detta är något vi alla måste lösa tillsammans, säger Kristina Hall.

Cirka 70 procent av marken i Malmö stad är privatägd. Därför menar Kristina Hall att det är viktigt att fler inser att det förebyggande skyfallsarbetet är allas ansvar, inte bara kommunen.

– Det är ingens ansvar rent lagligt, vilket på sätt och vis innebär att det är allas ansvar om vi ska lyckas, säger Kristina Hall.

Otydlig lagstiftning

Hon är kritisk till att dagens lagstiftning är så otydligt i ansvarsfrågan.

– Idag är det ganska otydligt vem som kan, får och ska göra vissa saker. Det blir svårt att sätta av pengar om man inte är säker på att man har ansvar för att göra det, säger Kristina Hall.

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet