Så ska Kristianstad skyddas mot översvämningar

Publicerad

Kommunen trimmar organisationen som ska skydda Kristianstad mot översvämningar

”Teatern i Kristianstad är nära att dränkas och skyddsvallar måste snabbt byggas.” Så löd scenariot för den katastrofövning som kommunen genomförde på tisdagen.

Sydnytt berättatade på måndagen att de skånska regnvädren blir värre i framtiden och att behovet av klimatsäkring ökar. På tisdagen terstades ett sätt att anpassa sig efter de nya förutsättningarna i Kristianstad, där kommunen övade sig i att bygga tillfälliga vallar.

– Det är sex år sedan en övning genomfördes och delar av arbetsstyrkan har bytts ut sedan dess, berättar Peter Lövquist, arbetsledare vid kommunens tekniska förvaltning C4 Teknik.

Var nära att dränkas

Kristianstad är ett av de mest utsatta områdena i Skåne när det gäller översvämningar. För 13 år sedan var stora delar av staden nära att dränkas av vattenmassorna.

Översvämningarna blev en tankeställare och numera genomförs återkommande övningar i hur man bygger tillfälliga skyddsvallar för att skydda viktiga byggnader.

Den här gången var det dags för teatern i Tivolliparken. Personal från teknska förvaltningen C4 Teknik visade hur monteringen av sektionerna gick till.

Projekt för 500 miljoner

Kristianstad har Sveriges lägsta punkt inom sina gränser, och för att kommunen ska kunna utvecklas, och nya bostäder byggas, krävs även permanenta invallningar runt staden.

Det så kallade vallprojektet omfattar även byggen av pumpstationer och dagvattendiken för att möta det framtida klimatet. Vallprojektet beräknas vara färdigt år 2021, och kostnaden bedöms till cirka 500 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer