Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många studenter vill hyra partybussar i år. Foto: TT/Johan Nilsson

Partybussar hårdgranskas under studentfirandet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Studenten är snart här och uthyrare av partyfordon och lokaler kan räkna med kontroller från Länsstyrelsen och Polisen. För privatpersoner som firar i egen regi är det istället det egna ansvaret som gäller.

Sedan förbudet mot flakåkning förlängdes för att gälla även under 2021 har många sökt alternativa lösningar. Partybussarna har blivit ett populärt alternativ bland studenterna och det har man lagt märke till hos Länsstyrelsen.

– Vad vi har sett är att det finns en stor utannonsering av den här typen av partyfordon, säger Paula Hultgren som är samordnare vid enheten för pandemitillsyn på länsstyrelsen.

Företag kan erläggas vite

Många har utgått från att de hittat ett kryphål i lagstiftningen då bussarna är avsedda för persontransport och därmed inte omfattas av Transportstyrelsens förbud. Myndigheterna ser dock bussar, båtar och andra partyfordon som lokaler och då gäller maxtaket på åtta personer. Ansvaret för att begränsningen följs ligger hos uthyraren och på Länsstyrelsens enhet för pandemitillsyn jobbar man nu hårt för att informera om detta.

– Vi hoppas att vi kan nå ut så att de tar ansvar och ställer in. Men fungerar inte det så kommer vi att gå vidare och fatta föreläggande beslut som är förenat med vite. På själva studentdagarna så kommer vi troligtvis vara ute i fält och genomföra tillsyn tillsammans med polisen, säger Paula Hultgren.

Kontrollerna kommer alltså att vara inriktade på de företag som hyr ut fordon eller lokaler för fest. Privatpersoner som samlas i egna hem eller lokaler kommer med andra ord inte bötfällas eller kontrolleras men bör ändå tänka ett extra varv innan de ställer till med stor fest.

– Det är inte fritt fram. Det är ditt eget ansvar att förhålla dig till rekommendationerna, säger Paula Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer