Magnus Råberg, ansvarig för de militära skjutfälten i Skåne, berättar om då en joggande kvinna med hörlurar sprang rakt in i en övning. Foto: Bernard Mikulic

Allt fler obehöriga på militära skjutfält – ”risk för livsfara”

Publicerad

Försvarsmakten upplever att allt fler människor rör sig på deras skjutfält mitt under skarpa övningar – något som både är olagligt och kan innebära livsfara.

– En liknelse kan vara att med ögonbindel försöka ta sig över E4:an i rusningstrafik och hoppas på det bästa, säger Magnus Råberg, chef för skjutfälten Rinkaby, Ravlunda och Kabusa.

Det handlar om personer som plockar svamp, rastar hunden, joggar eller promenerar.

– Vi har en del överträdelser när våra skjutfält är aktiva, det vill säga att vi skjuter skarpt. Folk kan mycket väl gå in en meter från skyltarna och säga ”nej, jag såg inte skylten”, säger Magnus Råberg.

Han har sett en ökning av antalet personer som rör sig på försvarets skjutfält under skarpa övningar – trots att skyltar var trettionde meter visar att det är förbjudet.

Dessutom använder allt fler av dem hörlurar. Magnus Råberg och berättar om ett tillfälle då en joggande kvinna med musik i öronen inte hörde ropen om att hon sprang rakt in i en övning.

– Den som går in riskerar sitt liv då det ofta är skarpskjutningsövningar.

Foto: Tove Hansson

Antalet övningar har ökat under senaste åren

Han tror att ökningen av personer på skjutfälten beror på att försvaret under en period på flera år använt sina fält mer sällan, och därmed har människor vant sig vid att kunna promenera, jogga eller rasta hunden i området.

– Vi har varit i ett läge där vi har övat något mindre, det vill säga tillgången till fälten har ökat. Nu har försvarsmakten börjat öva mer, säger han.

Magnus Råberg, ansvarig för de militära skjutfälten i Skåne, berättar om då en joggande kvinna med hörlurar sprang rakt in i en övning. Foto: Bernard Mikulic

Olagligt att inte lyda skyltarna

Att trotsa en förbudsskylt kan utöver faran att träffas av ett skott även innebära en polisanmälan om brott mot skyddslagen. Hur många som årligen anmäls för att röra sig på förbjudet militärt område vet varken försvarsmakten eller polisen. Många har bara visats bort från platsen när de upptäckts.

Gör ni på försvarsmakten tillräckligt för att informera allmänheten?

– Vi tycker att det gör det. Vi gör det som står i våra bestämmelser. Dock tittar vi över om vi ska nå ut i andra medier också, till exempel sociala medier.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.