Försvarskoncernen Saab meddelade på torsdagen att den tänker koncentrera sin skånska verksamhet till området Brunnshög i Lund. Foto: Saab/Lunds kommun

Saab koncentrerar sin skånska verksamhet till Lund

Uppdaterad
Publicerad

Försvarskoncernen Saab meddelade på torsdagen att den tänker koncentrera sin skånska verksamhet till Lund. Det handlar främst om affärsområdet Kockums. Därmed klipps det sista kvarvarande bandet mellan Kockums och Malmö.

– Saab samlar nu sin verksamhet för att bygga ett centrum för utveckling av högteknologiskt yt- och undervattensverksamhet. Det är en viktig satsning för Saabs verksamhet i regionen, säger Lars Tossman, chef för BA Kockums i ett pressmeddelande. 

I dag finns Saab-koncernen på ett tiotal platser i Skåne. Men 2025 ska det nya kontoret i området Brunnshög stå klart med 800 arbetsplatser, nära forskningsanläggningen ESS. 

Kommunen välkomnar

– Det är mycket glädjande att Saab växer och att de genom stora investeringar bidrar till den starka utvecklingen i vår region. Tillsammans med andra snabbt växande företag, ett rikt föreningsliv, ett av världens bästa universitet och en kommun i framkant gör vi Lund till Europas mest kreativa stad, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Kockums är ett svenskt varv inom Saab-koncernen. Båtar och ubåtar byggs vid varvet i Karlskrona. Utvecklings- och testverksamheten finns i Malmö varifrån den sista varvsverksamheten flyttade för 25 år sedan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer