Spyros Sofos är forskningskoordinator på Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Foto: Privat

”Saddam Hussein kultiverade bilden av sig själv som modig och ärofull”

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av Saddam Hussein är lika splittrad som splittringen inom arabvärlden. Av vissa ses han som en hjälte. Av andra som en grym diktator.

Spyros Sofos, researchkoordinator på Centrum för Mellanösternstudier på Lunds Universitet, säger att är det inte är ovanligt med grandiosa hjälteförklaringar av personer inom arabisk poesi och litteratur.

– Saddam Hussein var en storslagen figur, på gott och ont, som dessutom under sin tid vid makten kultiverade bilden av sig själv som modig och ärofull. Men jag skulle inte anse det som vanligt, eller ens normalt, att framställa honom som en hjälte inom arabisk poesi med tanke på att det finns olika åsikter om honom inom arabvärlden.

Ses som hjälte och diktator

Enligt honom finns det araber som refererar till honom inom arabisk poesi som den som orsakade smärta. Medan andra araber ser som honom som en hjälte eftersom han befriade Irak, kämpade mot USA. En som symboliserar arabisk nationalism och antiimperialism.

– Det är inte omöjligt att de som inte led under hans styre framställer honom som en hjälte, säger Spyros Sofos.

Men det är en väldigt komplex fråga, fortsätter han, eftersom Saddam Hussein var en väldigt kontroversiell person. Hans eftermäle är lika splittrat som åsikterna inom arabvärlden.

– Med tanke på det ställer jag mig väldigt tveksam till att Saddam Hussein enbart skulle framställas som hjälte i arabvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.