Arbetsförmedlingens granskning av utbildningsföretaget Miroi visar på systematiska och återkommande brister. Foto: tt

Säkerhetchefen: ”Obehagligt”

Publicerad

Arbetsförmedlingen vidtar inga säkerhetsåtgärder efter försöket till IS-värvning.

Försöket att värva en person till terroristorganisationen inträffade under fjolåret, uppger Per-Ola Persson, säkerhetschef på Arbetsförmedlingen, för SVT Nyheter Skåne.

– När vi upptäckte det här skickade vi informationen vidare till Säkerhetspolisen. De har tagit hand om den information som Arbetsförmedlingen har gett dem, säger Per-Ola Persson.

”Säkerheten är bra”

Personen som ska genomfört värvningsförsöket ska ha varit arabisktalande, enligt Per-Ola Persson. I övrigt vet han inget mer om personen.

– Det var en obehaglig händelse för våra kunder och personal. Men vår säkerhet är bra. Vi har inte vidtagit några åtgärder i och med detta, säger Per-Ola Persson.

”Ett samhällsproblem”

Han betonar att värvningsförsöket var en enskild händelse.

– Arbetsförmedlingen är inte den enda myndigheten där sådant här kan förekomma. Det här är ju ett samhällsproblem och vi är inte förskonade från sådana här händelser hos oss, säger Per-Ola Persson till TT.

Arbetsförmedlingens kunder kan vara en intressant målgrupp för IS-rekryterare, tror han.

– Det är en målgrupp av många unga människor. Där är många som funderar på utbildning och arbete, det är möjligt att man tänker att det är en målgrupp man vill rikta in sig på, säger han till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer