Kommunalrådet i Skurup, Pierre Esbjörnsson (S), låg och sov när någon satte eld på hans bil. Foto: SVT och räddningstjänsten

Säkerheten för politiker höjs efter brandattacken

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Skurup är rädda. Brandattentatet mot kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) har skakat om det lilla samhället.

På husväggen intill den utbrända bilen hade någon sprejat Nordiska motståndsrörelsens symbol.

– Vi hade ett möte i den socialdemokratiska gruppen. Alla satt med nedböjda huvuden. Det visade sig att alla hade sett över sina brandvarnare i hemmet, säger en av de förtroendevalda som inte vill skylta med sitt namn.

– Man vill inte göra sina närmaste till en måltavla.

Polisen utreder branden som ett hatbrott, men vill inte koppla händelserna till en särskild grupp.

Familjen låg och sov

Det var natten mot söndagen den 18 september som någon satte eld på kommunalrådets bil. I huset sov kommunalrådet och hans barn.

– Branden var anlagd. Bilen stod så nära huset att det var risk för att elden skulle sprida sig. Därför utreds det som mordbrand, säger förundersökningsledaren Hasse Persson.

Kommissarien vill inte kommentera om det finns en misstanke att det är nazister som ligger bakom attentatet.

– Vi har ingen misstänkt för brottet. Vad vi gör och inte gör kan jag inte gå in på, säger Hasse Persson.

Även tidigare har Socialdemokraterna i Skurup varit utsatta. Natten till den 22 maj publicerade Nordiska motståndsrörelsen (NMR) en bild på socialdemokraternas kansli i Skurup. Klistermärken med texten ”folkförrädare” och en bild på snara sattes upp på dörren.

Rädsla bland politikerna

Kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) intervjuades i Skånska Dagbladet och beskrev händelsen den 22 maj som hot mot demokratin.

– Det är ju inte riktat till en person utan mot partiet, säger Esbjörnsson.

Sedan Nordiska motståndsrörelsen i mars i år etablerade en så kallad kampgrupp på Österlen har den lilla gruppen varit mycket aktiv.

På kvällen den 18 september skrev ”Kampgrupp 303” en veckorapport på organisationens hemsida. Där står att läsa att de varit i Rydsgård i Skurups kommun och delat ut flygblad. I Rydsgård bor Skurups kommunalråd.

Bara några timmar innan veckorapporten publicerades började hans bil brinna utanför bostaden. På väggen hade någon sprejat Nordiska motståndsrörelsens symbol.

”Det är en polissak”

När SVT Nyheter Skåne besöker kommunhuset för att träffa säkerhetschefen Malin Ekblad och kommunchefen Marcus Willman är kommunalrådet i rummet bredvid. Vi får inte prata med honom om attentatet.

Inte heller kommunchefen och säkerhetschefen vill prata om koppling mellan den nazistiska rörelsen och attentatet mot kommunalrådet.

– Det är en polissak. Vi kan inte föregripa förundersökningen, säger kommunchef Marcus Willman.

Under fredagen ska samtliga politiker i Skurup ha en säkerhetsutbildning med anledning av det som hänt. Det finns en stor oro och rädsla bland de folkvalda.

Vid senaste mötet i kommunstyrelsen och under kommunfullmäktige i Nils Holgerssongymnasiets aula fanns två ordningsvakter i lokalen.

– Jag tror att politikerna känner en större trygghet när det är ordningsvakter på plats, säger säkerhetschef Malin Ekblad.

”Ett hot mot politiska motståndare”

I Rydsgård träffar vi Iréne och Jan-Eric som säger att de och deras vänner fått flygblad i brevlådan efter Nordiska motståndsrörelsens besök i byn. Brandattentatet mot kommunalrådet har skakat om den lilla byn.

Pierre Esbjörnsson är välkänd i Rydsgård. Vid senaste valborgsfirandet i byn var det han som höll talet. Iréne har reagerat starkt på att han angreps i sitt hem.

– Det känns väldigt obehagligt, säger hon.

– Det är ett jobb han har, att vara kommunalråd, då ska han inte bli utsatt för det som han har blivit, säger Jan-Eric.

Stiftelsen Expo granskar högerextrema organisationer och ser vad som händer i Skåne.

– Nordiska motståndsrörelsens aktivister i Skåne har blivit fler och de har trappat upp sin aktivitetsnivå i Skåne under det senaste året, säger Jonathan Leman, researcher vid Expo.

– NMR är en organisation som sprider budskapet att demokratiska partiers företrädare är landsförrädare och bör avrättas. Organisationen visar sig gång på gång vara ett hot mot politiska motståndare och människor som kommer i deras väg.

Enligt Expo har minst två av nazisterna i den så kallade kampgruppen tidigare varit med i medborgargardet Soldiers of Odin. Medborgargardet uppmärksammades i våras när de patrullerade vid ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Skivarp utanför Skurup.

SVT Nyheter Skåne har sökt Nordiska motståndsrörelsens grupp via mejl och telefon men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer