Polisen har spärrat av akuten i Malmö efter att en skottskadad kommit in. Foto: TT

Säkerhetschefen: Vi vidtar de åtgärder vi kan på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både vårdpersonal och ordningsvakter på akuten i Malmö vittnat om en allt hotfullare miljö svarar nu Patrik Tolvsgård, säkerhetsansvarig på SUS, på kritiken.

– Vi jobbar ständigt med att utveckla nya rutiner och titta på nya lösningar. Allt från att vi tänker på säkerheten när vi bygger våra lokaler, till tekniska lösningar och utbildning för medarbetarna, säger Patrik Tolvsgård.

Efter SVT Nyheter Skånes rapportering om hot och våld mot vårdpersonal på akutmottagningarna i Malmö och Lund har reaktionerna varit kraftiga. På ett möte med politiker förra veckan sa två av de ansvariga cheferna att de är nöjda med säkerheten på akuten, vilket fick både vårdpersonal och ordningsvakter att höra av sig till oss.

Läs också: Ordningsvakter på akuten i Malmö: ”Vi sätter våra liv i fara”

– Det är allt från skjutna gängmedlemmar och knivslagsmål i väntrummet till folk som kommer in med dåliga föräldrar och reagerar på att de får vänta för länge, berättade en ordningsvakt.

– Vi har blivit attackerade med knivar och vi har sett folk med pistoler. Vi sätter våra liv i fara, berättade en annan.

Och personalen efterlyste fler åtgärder.

– Framförallt nattpersonalen upplever att det är en hotfull situation och skulle gärna vilja ha fler åtgärder, sa sjuksköterskan Lind Lundgren som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

– Vi är en del av samhället och där händer sådana här saker, tyvärr, säger Patrik Tolvsgård.

Känner du att det är tryggt på akuten?

– Nu jobbar inte jag där direkt. Men av avvikelserapporteringen från ordningsvakterna framgår att vi inte har haft några större incidenser där sedan innan sommaren.

Har vidtagit flera åtgärder

De senaste åren har säkerheten stärkts på akuten i Malmö, bland annat infördes två ordningsvakter i stället för en förra året efter krav från Arbetsmiljöverket. I våras beslutade man också att låsa dörrarna nattetid.  Men några fler ordningsvakter behövs inte, tycker Patrik Tolvsgård.

– Just nu vidtar vi de åtgärder vi kan men det är klart att vi hela tiden kan bli bättre, säger Patrik Tolvsgård.

Har du några konkreta förslag på åtgärder?

– Vi kommer sätta upp information om att vi inte tolererar hot och våld.

Några andra åtgärder?

– Andra åtgärder är att vi medvetandegör att man som medarbetare inte ska tolerera att man blir hotad.

En del är ju rädda för att till exempel polisanmäla eftersom de är rädda för repressalier?

– Vi vill förenkla de processerna så att de kan få någon form av stöttning med det.

Rutiner på akuten i samband med skottskada

I sex års tid kommer polisen till SUS i Malmö i samband med att en skottskadad kommer in.

Polisen spärrar av akuten. Ibland låses dörrar inne på sjukhuset, väktare och ordningsvakter finns inne på sjukhuset. ID på besökare kontrolleras.

Om patienten har hotbild vaktas den av beväpnad polis.

Det finns en funktion, tjänsteman i beredskap, som kan öka upp bevakningen vid behov och sköta kommunikationen med polisen.

Man har utbildat personal i konflikthantering och gränssättning för att möta situationer som kan bli hotfulla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.