Se tanken bakom medborgarförslaget – som kan ge en tångfri badplats för trelleborgarna. Foto: Johan Dernelius

Förslaget i Trelleborg: Gör om småbåtshamn till saltvattenpool

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgaren Michael Wall har lämnat in ett medborgarförslag om att den lilla småbåtshamnen vid västra infarten till Trelleborg ska byggas om till en saltvattenspool. Ett förslag som väckt uppmärksamhet.

Det var när han läste om kommunens projekt att eventuellt anlägga någon form av sandstrand vid västra infarten som han började skissa på sitt projekt.

– Mitt förslag går ut på att göra någonting för ungdomar här i staden. Just en sådan här grej samlar ungdomar och idéen är populär hos dem, säger Michael Wall om sitt medborgarförslag som väckt uppmärksamhet.

Kan lösa tångproblem

Michael Wall är fotograf och filmare och har tidigare arbetat på SVT Nyheter Skåne. Nu är det dock projektet med poolen som upptar hans tid.  Han nämner även att med en pool så löser man delvis problemet med den återkommande tången.

– Om man skiljer havsvattnet från poolen så har man badbart och tjänligt vatten, säger han.

Fotografen och filmaren Michael Wall har många järn i elden. Här framför de klassiska Trelleborgspalmerna nere vid den nerlagda fiskehamnen. Foto: Johan Dernelius

Kommunen funderar på en sandstrand

Trelleborgs kommun har själva lite olika förslag på hur man skulle kunna utveckla strandremsan, men ser positivt på att invånarna tar egna initiativ.

– Alltid positivt med engagemang från medborgarna och just möjligheten att tillskapa strand och badmöjligheter är efterlängtat av många, säger Lena Åkerman Borglund, stadsarkitekt i Trelleborgs kommun och fortsätter:

– Det krävs en tillståndsprocess för att möjliggöra strand oavsett om den ska vara längs havet eller i småbåtshamnen. Det finns också ett pågående arbete hur just de två vattenrummen – Sumpen och fd småbåtshamnen och marken däremellan skulle kunna utvecklas. De naturvärdena som finns i form av till exempel fågelliv behöver då beaktas.

– Medborgarförslaget  kommer att hanteras av kommunledningen samt berörda förvaltningar., säger Lena Åkerman Borglund, stadsarkitekt i Trelleborgs kommun. Foto: Pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.