Nu vill Lunds kommun tillsammans med LKF, Lunds kommuns fastighets AB, se till att hemlösa familjer och barn inom kommunen erbjuds lägenheter. Foto: Emil Langvad / TT

Samarbete ska minska hemlösheten i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 var totalt 196 personer hemlösa i Lunds kommun, varav 99 av dem var barn. Nu inleder Lunds kommun ett nytt samarbete för att minska hemlösheten.

Nu vill Lunds kommun tillsammans med LKF, Lunds kommuns fastighets AB, se till att hemlösa familjer och barn inom kommunen erbjuds lägenheter.

Genom att LKF ger förtur till de lundabor som i dag hyr sin bostad genom kommunen frigörs lägenheter till familjer och barn som inte har någon egen bostad. Kommunen hoppas även på att hitta ett antal privata hyresvärdar som kan bidra med lägenheter under 2020.

– Genom ett nära samarbete med LKF, privata hyresvärdar och socialförvaltningen, hoppas vi kunna lösa situationen för de lundabor som är hemlösa på ett mer hållbart och långsiktigt sätt, skriver Sara van Lunteren, chef för bostadsavdelningen på serviceförvaltningen inom Lunds kommun, i ett pressmeddelande.

Prioriterar familjer med barn

Kommunen menar att arbetet med att stödja barnfamiljer i osäkra boendeförhållanden är prioriterat, och att orsakerna till den ökade hemlösheten är många.

– Den vanligaste orsaken till att personer blir hemlösa i Lund, är att de saknar förankring på bostadsmarknaden. De senaste åren har många nyanlända anvisats till Lund och deras anhöriga har sedan sökt sig till Lund. De står alla långt bak i bostadskön och har inte heller några släktingar eller andra nätverk att ta hjälp av, skriver Göran Wallén (M), socialnämndens ordförande, i pressmeddelandet.

Hemlöshet i Lunds kommun

2019 var totalt 196 personer hemlösa i Lunds kommun, av dem var 97 vuxna – 60 män och 37 kvinnor. Under samma period ökade antalet hemlösa barn från 51 till 99 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.