Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Bladh in Zito (SD) anklagas för att ljuga av tidigare samarbetspartnern Lars-Göran Ritmer (M). Foto: SVT

Samarbetet som sprack – öppet gräl mellan M och SD i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna avbröt samarbetet med Sverigedemokraterna i Hörby när kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) anklagades för att ha anlitat svartjobbare. Bladh in Zito skyller affärerna på sin exmake och hävdar att hon klargjort sin oskuld för moderatledaren Lars-Göran Ritmer.

– Så är det absolut inte. Det gör mig lite ledsen för jag tycker inte att vi ska ljuga, säger Ritmer.

I juni avslöjade Aftonbladet vittnesuppgifter och dokument om att Bladh in Zito använde svart arbetskraft när parets fastighet i Hörby renoverades åren före valet 2018. Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito säger att hon informerade Lars-Göran Ritmer om affärerna.

– Jag har haft väldigt tydliga och ingående samtal med Lars-Göran och han känner till hela historien, säger hon.

När SVT Nyheter Skåne visar intervjun för Lars-Göran Ritmer blir han märkbart irriterad och upprörd.

– Jag har hela tiden bett Cecilia att visa upp pappren som hon hade för att vi skulle kunna se att det inte var något oegentligt. Det gjorde hon inte, säger Lars-Göran Ritmer.

”Det får stå för honom”

Cecilia Bladh in Zito har en annan version av hur hon redovisat affärerna kring renoveringen för Lars-Göran Ritmer.

Han säger att de inte fått de svar de vill ha?

– Då får det stå för honom. Jag har pratat med honom om det, säger hon.

Lars-Göran Ritmer har jobbat som polis på Ekobrottsmyndigheten. Han skulle själv kunna granska kvitton och dokument, men det vill han inte. Han vill att en oberoende redovisningsbyrå granskar affärerna.

Moderaterna valde att avbryta samarbetet med Sverigedemokraterna. Hur det blir efter valet vill inte Lars-Göran Ritmer sia om.

Skyller på exmaken

Cecilia Bladh in Zito säger att exmaken drev renoveringsprojektet, trots att hon i alla dokument står som byggherre. Den person som var kontrollansvarig för bygget har sagt till SVT Nyheter att det var Cecilia Bladh in Zito som höll i projektet. Kommunalrådet säger också att det var exmaken som skötte betalningar till hantverkarna.

– Det här är en vendetta från min exman, säger hon.

SVT Nyheter har varit i kontakt med exmaken som står fast vid sina uppgifter om husrenoveringen och att det finns vittnen och dokument som styrker de svarta betalningarna som avslöjades av Aftionbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer