Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Landgren är vaccinsamordnare på Region Skåne. Arkivfoto. Foto: Julia Ericsson

Samordnaren nöjd med vaccinintresset

Uppdaterad
Publicerad

Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren tror att fler kommer att ta ställning till – och för – att vaccinera sig mot covid-19.

– Det här låter väldigt bra, säger hon efter att ha hört om SVT Nyheter Skånes enkät som visar att 68 av 100 är positiva till att vaccinera sig.

Som jämförelse valde 69 procent av skåningarna att vaccinera sig mot svininfluensan, när detta var aktuellt under H1N1-utbrottet 2009. Regeringens mål för den nu pågående coronapandemin är att 70 procent av den vuxna befolkningen i Sverige ska vara vaccinerad till den siste juni i år.

När SVT Nyheter Skåne frågade folk runt Triangeln i Malmö var de flesta positiva.

– Jag tycker att det här låter väldigt bra för vi har bara haft de här vaccinerna hos oss i några veckor, säger Maria Landgren.

Information på fler språk

Av de 100 personer som tillfrågats uppger 16 stycken att de inte tänker vaccinera sig, och lika många uppger att de ännu inte vet hur de ska göra. Enligt vaccinsamordnaren är detta inte oväntat.

– Det är fortfarande mycket som ligger i sin uppstart, säger Maria Landgren.

Hon tror att fler kommer att bestämma sig i takt med att deras kollegor och bekanta vaccinerar sig samt när information om vaccinationerna sprids på fler språk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet