Samtal ska krossa fördomar

Publicerad

I dag bjuder Open Skåne in till ett öppet samtal om de religiösa gemenskapernas roll i Skåne. Mötet är det första i en serie som man hoppas ska resultera i social sammanhållning.

– Open Skåne är ett initiativ till att fånga in flera aktörer av formella och informella ledare på samhällets alla nivåer och få dem att sitta runt samma bord och prata om samma fråga; hur får vi det bättre? säger Andreas Hasslert, projektledare på Open Skåne.

Vägrar vika sig

Khaoula Channoufi är vice ordförande för Sveriges unga muslimer. Hon håller föredrag på skolor och kurser för unga tjejer för att stärka deras självkänsla och tillvarata deras initiativförmåga. Hon har själv mött människors okunskap och fördomar, men vägrar vika sig för dem.

– Man har den stereotypa uppfattningen att jag inte kan något. Att jag inte kan läsa, inte kan skriva. Att jag går i skolan, gifter mig, får barn och är en börda för Sverige. Men jag kanske vill göra mer än så, säger Kahaoula Chanoufi och fortsätter:

– Jag är inte gift och har inga barn, det är okej. Jag är 25 år, pluggar på universitetet och jag vill veta vad jag kan bidra med i samhället. Jag vill förändra samhället till att bli ännu bättre.

Ett hårdare samhälle

Men oron för att bli utsatt för påhopp finns där. Hon upplever att samhället har hårdnat i takt med att det politiska läget förändrats.

– Jag har känt att hatbrotten har ökat sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Det har blivit mer normaliserat. Plötsligt får man säga saker som man inte fick säga tidigare. Det känns lite ledsamt att det blev så här, säger hon och fortsätter:

– Sverige är känt för sin tolerans och sin öppenhet. Men tydligen kan man bara vara öppen på ett specifikt sätt.

Förutom representanter för Skånes muslimska nätverk deltar bland annat Sydsvenskans Heidi Avellan, Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och forskaren Tapio Salonen från Malmö högskola i samtalet.

– Det som händer nu på måndag är ett första steg i ett publikt samtal. Det kommer att följas upp av en lång serie av olika samtal och forum för att nå social sammanhållning, säger Andreas Hasslert.

Fakta

Visa

Open Skånes samtalsforum äger rum måndagen den 3 november kl 15:00-17:30, i Börshuset, Skeppsbron 2 Malmö. Mingel och fika från kl 14.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer