Samuel blev sjuk efter vaccinmiss på skolan

Uppdaterad
Publicerad

En miss gjorde att 9-åriga Samuel i Linderöd fick influensavaccinet Pandemrix – trots att hans föräldrar tydligt sade nej till att deras barn skulle ha sprutan.

Nu har han fått diagnosen ME, en neurologisk sjukdom, som gör att han är konstant trött. Men ansvariga myndigheter har beslutat att inte utreda misstaget.

Som många andra nioåringar älskar Samuel Edman Pehrsson att gunga. Men för honom har det sitt pris. För Samuels sjukdom, ME och hypersomni, gör att han blir helt orkeslös, särskilt efter att han ansträngt sig.

– Man kan somna var som helst. Så har det varit sedan jag fick sprutan, säger Samuel.

Sprutan med influensavaccinet Pandemrix fick Samuel för tre och ett halvt år sedan. Men hans föräldrar hade beslutat att deras barn inte skulle ha någon spruta. Och trots att han hade en lapp med sig till skolan där det klart och tydligt stod att han inte skulle få vaccinet, så fick han det ändå.

– Det får bara inte hända. Det var en stressad situation, alla barn vaccinerades, så han slank ju med. Hur det riktigt har gått till har vi aldrig fått reda på, säger Samuels mamma, Annika Edman.

Ingen anmälan gjordes

Vårdcentralen har medgett att de gjorde fel, och en avvikelserapport skrevs. Men någon lex maria-anmälan – som sjukvården är skyldig att göra när en behandling lett till vårdskada – gjordes aldrig.

– När detta hände fanns inga indikationer på att någon skada, vi visste inte att Samuel hade blivit sjuk. Därför gjordes det heller aldrig någon lex maria-anmälan. Vi vet precis vad som har hänt, att det begåtts ett misstag. Sköterskan läste fel på lappen. Men för oss finns det inte så mycket mer att utreda, säger Lars-Olof Tobiasson, biträdande chefläkare i Region Skåne.

Kan vara en biverkning av vaccinet

Läkemedelsverket utesluter inte att hypersomni kan vara en biverkning av vaccinet, men det finns heller inga studier som visar ett samband. Efter flera år av läkarundersökningar, både fysiska och psykiska, fick Samuel till slut diagnosen hypersomni för drygt en månad sedan, och först då anmälde föräldrarna händelsen till Socialstyrelsen.

– Utan diagnos vet jag att det är jättesvårt att få igenom saker, vi pratade med många andra som hade prövat men inte fått sina fall utredda. Därför har vi väntat, vi fick ju inte bekräftat att det finns ett samband, säger Annika.

Ärendet för gammalt för utredning

Nu har Socialstyrelsens beslut kommit. De kommer inte att utreda Samuels fall vidare utan hänvisar till en paragraf i patientsäkerhetslagen, som säger att händelser som är mer än två år gamla inte ska utredas – om det inte finns särskilda skäl. Och några sådana finns inte i Samuels fall, enligt myndigheten.

– Vi försöker andra vägar, det kommer vi att göra. Detta ska ordna sig, Samuel kommer att få upprättelse, säger Annika Edman.

– I framtiden önskar jag att jag kan köra traktor, men det vågar jag nog inte, för tänk om jag somnar, säger Samuel.

– Men min högsta önskan är att bara få bli frisk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.