Sandica Scarlat från Rumänien måste flytta från det tillfälliga lägret i Lund Foto: Kenneth Sundin

Sandica: ”Jag har inget hem i Rumänien”

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan lät Lunds kommun 42 EU-migranter bo på campingområdet i Källby. Nu har tidsfristen gått ut.

Senast måndag morgon måste de 12 EU-migranter som bor kvar i lägret flytta. Vart de andra har tagit vägen vet man inte.

Men för Sandica Scarlat som bott i Sverige i 16 månader och alltså de senaste tre på denna camping är det inte aktuellt att åka tillbaka till Rumänien.

– Jag vill inte åka tillbaka. För mig finns det inget hem där. Mina tre barn är hos min mor, säger hon mellan flera kraftiga hostattacker.

Alternativa boenden

Idag kördes tre husvagnar bort och de tolv kvarvarande rumänerna fick tränga ihop sig i de tre som är kvar. Men tidigt på måndag morgon ska även dessa bort.

Joakim Månsson Bengtsson är ordförande för organisationen ”Hjälp Tiggare i Lund” och är halvtidsanställd för att bland annat ha tillsyn av detta campingboende.

– Nu har tremånadersperioden gått ut och nu måste vi enligt detta politiska beslut evakuera husvagnslägret. För de som behöver kommer vi att hjälpa till med annat boende.

För de som inte väljer att återvända ställer kommunen upp med alternativa boenden i härbärgen och kyrkan har åtta platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer