Saneringen fortsätter av den numera rivna läderfabriken i Klippan Foto: Kjell I Andersson, SVT

Sanering i Klippan på sparlåga

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket varnar för att pengarna till sanering av förgiftade områden i landet inte räcker. Och ett saneringsprojekt som går på sparlåga nästa år är den gamla läderfabriken i Klippan.

Naturvårdsverket varnar för att pengarna till sanering av förgiftade områden i landet inte räcker. Projekt under 2015 kommer att behöva stoppas under ett års tid och etappmålet om att en fjärdedel av de mest förorenade platserna ska vara åtgärdade år 2025 kommer inte att nås.

– Det är politikerna som avgör hur man ska prioritera resurserna. Vi har tidigare år haft ungefär 500 miljoner kronor, 2010-2012, men nu i år har vi 376 miljoner, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef på Naturvårdsverket.

Carl-Mikael Strauss nämner den gamla läderfabriken i Klippan som ett exempel på saneringsprojekt som kommer att gå på ”sparlåga” under nästa år.

Krom och arsenik i marken

Området ligger ganska centralt och i marken finns krom och arsenik kvar från garveriverksamheten som tidigare fanns där. Risken finns att ämnena sprids till Bäljane å, enligt kommunen.

Att projekt nästa år kommer att frysas ser han som ”inte det mest optimala sättet att arbeta på”.

”Detta innebär ökade risker och kostnader för skador på människors hälsa och miljön”, skriver Naturvårdsverket i en lägesbeskrivning till Miljödepartementet.

Det finns drygt tusen områden i landet som har den högsta riskklassen, platser där bland annat gamla fabriker, bruk och kemtvättar tidigare legat.

Ändå rekordmånga projekt

Trots varningarna var rekordmånga projekt i gång för att sanera förorenade områden i Sverige under förra året, enligt Naturvårdsverket.

Så kallade efterbehandlingsinsatser var i gång på 46 områden runt om i landet under 2013, jämfört med omkring 30 under tidigare år.

Några exempel är gamla BT Kemis förgiftade fabriksområde i Teckomatorp i Svalövs kommun, gasverket i Lycksele och såg- och pappersmasseanläggningar vid Scharins industriområde utanför Skellefteå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.