Säng på recept har visat sig vara en lyckad kombination i Nederländerna. Foto: TT/Arkiv

Säng på recept kan förhindra självmordsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Fysisk träning på recept har funnits i några år i Sverige. Nu testar Skåne en ny receptmetod, som med framgång har använts i Nederländerna i 30 år. Den kallas för ”Säng på recept” och är till för patienter som gjort självmordsförsök och har självskadebeteende.

På fyra sjukhus i Skåne testas metoden som innebär att patienter med självskadebeteende får möjlighet att själva bestämma när de ska läggas in på en psykiatrisk klinik. Det kallas för brukarstyrda inläggningar eller ”säng på recept”.

– Patienter får tillgång till en säng och en del är så glada av vetskapen att de kan bli inlagda på sina villkor, så bara det kan göra att de känner att de inte behöver det, säger Sofie Westling, psykiatriker i Lund med många års erfarenhet av att arbeta med patientgruppen.

TV: Se hela inslaget här

Lovar att inte skada sig

Sofie Westling startade hösten 2015 ett forskningsprojekt som är ett samarbete mellan region Skåne och Lunds universitet. 125 personer ingår i studien. De är mellan 18 och 60 år. För att få vara måste de skriva under ett kontrakt och uppfylla vissa kriterier.

– De som är med i studien har ett självskadebeteende eller har gjort upprepade självmordsförsök och de har även åtminstone tre symptom på borderline. När de skriver ett kontakt lovar de att inte skada sig under tiden de är med i studien utan istället be om hjälp av personalen, säger Sofie Westling.

LÄS MER: ”Den vård jag har fått har varit katastrof”

Sofie Westling, psykiatriker och forskare i Lund. Foto: Gunilla Fritze

Hoppas på att rädda liv

Hon berättar att det hittills har varit ett framgångsrik projekt. Patienterna får lägga in sig max tre gånger i månaden och max tre dagar i sträck.

– Det är viktigt att de får ett vänligt bemötande av personalen och känner att de är autonoma, att de själva kan bestämma, säger Sofie Westling.

De som ingår i studien får antingen direkt tillgång en ”egen” säng eller hamnar i en kontrollgrupp, som senare får samma erbjudande. Varje patient är med i studien i ett år.

– Vi hoppas när vi eviderar studien kunna säga att vi har nöjda patienter och att vi har räddat liv, säger Sofie Westling.

LÄS MER: Ny vård för svårt självskadade läggs på hyllan

”Styr tillbaka makten”

Föreningen Shedo, som arbetar med att sprida information och ge stöd kring psykisk ohälsa, ätstörningar och självskadebeteende, tycker att alla landsting skulle erbjuda ”säng på recept”.

– Det verkar vara ett fantastiskt initiativ att man styr tillbaka makten till den enskilde individen och att man vårdas på helt andra premisser än inom vanlig psykiatrivård. Det här är precis vad svensk psykiatri behöver, säger Hannah Parnen, som är aktiv i föreningen Shedo.

Hon kan inte förstå varför inte fler landsting använder sig av samma metod.

– Nej, det förstår jag inte. Det kan inte ta så mycket mer resurser utan snarare är det så att brukarstyrda inläggningar frigör resurser i den vanliga psykiatrin, säger hon.

Sprider sig i landet

Nästa sommar, juni 2018, ska forskningsprojektet, med bas på Vetenskapscenter för klinisk psykiatri i Lund, avslutas och utvärderas.

Om metoden fungerar bra kommer den manual som Sofie Westling och hennes kolleger tar fram kunna användas inom psykiatrin i andra landsting.

 I Växjö använder man redan i dag brukarstyrda inläggningar, i Kalmar och Karlskrona pågår samtal men ännu finns ingen tidsplan för när metoden ska implementeras på dessa sjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.