SVT Nyheter Skåne skapade konton på sajten Kamrat och appen Kik. Foto: Firas Razak

”Sara”, 14, kontaktades av över 150 vuxna män

Uppdaterad
Publicerad

Hur vanligt är det att vuxna begår sexbrott mot barn på nätet och vilka är männen som tar kontakt? SVT Nyheter Skåne och Helsingborg undersökte genom att utge oss för att vara en 14-årig flicka.

Sajten Kamrat uppger att de har över 400.000 användare. Det är ett svenskt forum där användaren kan hitta nya vänner såväl som hålla kontakten med gamla.

Vi registrerade en användare där och utgav oss för att vara 14-åriga Sara från Helsingborg. Vi skapade också ett konto på chatappen Kik.

Sexbrott mot barn

Syftet var att undersöka hur vanligt det är att vuxna tar sexuella kontakter med barn.

Vi kan snart konstatera att det är vanligt förekommande. Nästan varje gång vi loggar in på kontot blinkar inkorgen av nya meddelanden.

Sju av tio är vuxna män

Vi för statistik under tre månader. Under den perioden hör 224 personer av sig till Sara.

16 procent kom direkt med sexuella kommentarer och sju av tio säger själva att de är vuxna män, över 20 år gamla.

Vissa börjar med konversationer av oskyldig karaktär, som senare utvecklas till sexprat. Andra går direkt på sitt ärende:

”Smeker du dig ofta då?”

”Oj, tror du hade blivit lite våt om du såg min”

”Bh-storlek?”

”Vill se din kropp. Jag höjer till 5 000 men då ska det vara i kväll. Feg du är om du inte svarar”.

”Sen tycker jag att du ska visa hur duktig du är på att suga”.

Vissa använder falska bilder

Tobias Lind, ägare till Kamrat.com, säger att sajten har en relativt hög andel fejkade konton. Han tror därför att det är relativt få verkliga barn som drabbas av groomare där.

– Just nu överväger vi att inte tillåta registreringar yngre än 15 år. En sådan åldersgräns skulle inte drabba många verkliga, och skulle kanske få en del av de värsta gubbarna att tappa intresset för oss, säger han.

I stort sett alla de vuxna män som skriver till ”Sara” är anonyma. Många döljer aktivit sin riktiga identitet: vissa använder sig av falska bilder, som de tagit från en blogg eller en hemsida, och går under falskt namn. Den ålder de uppger är i många fall lägre än deras verkliga.

Politiker och barnskötare bland männen

Vi tog reda på vilka några av männen är. En man som vill se ”Sara” i trosor visar sig vara en skånsk politiker i 35-årsåldern. Vi sökte upp honom för att fråga varför han tar sexuella kontakter med flickor på nätet.

– Jag har inte varit vid mitt sinnes fulla bruk då. Jag har känt mig ensam, säger han, och hävdar att han tänker lämna sina politiska uppdrag efter att hans kontakter med barn uppdagats.

En annan av de män som kontaktar ”Sara” har jobbat som barnskötare och personlig assistent i Malmö. Han skriver att han vill betala ”Sara” för sex.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Groominglagen

  • Den 1 juli 2009 blev det brottsligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Brottet kallas ofta för ”grooming”, men heter formellt ”Kontakt med barn i sexuellt syfte” och betyder att det är olagligt att redan planera att ett sexualbrott mot ett barn under 15 år.
  • Det kan vara att gärningsmannen bokat en resa eller ett hotellrum eller utsätter barnet för påtryckningar, men det räcker med att barnet och gärningsmannen har bestämt tid och plats för ett möte för att det ska vara ett brott. Om det är barnet eller den vuxne som tagit initiativet har ingen inverkan.
  • Straffbestämmelsen är teknikneutral. Det betyder att det gäller så väl kontakter via Internet som på andra ställen.
  • Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.
  • Det finns också en rad andra brott som det kan bli tal om i de fall en vuxen kontaktat ett barn i sexuellt syfte. Det kan till exempel bli aktuellt med rubriceringar som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt utnyttjande av barn, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande eller utnyttjande av barn för sexuell posering.

Källa: Ne.se samt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet