• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I drygt tio år har missbruket av narkotikaklassade läkemedlet Tramadol ökat bland unga i Skåne. Foto: Jessica Gow/TT

18-åriga ”Sara” vill ta sig ur missbruket

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler ungdomar missbrukar den narkotikaklassade medicinen Tramadol. SVT Nyheter Skåne har träffat 18-åriga ”Sara”, som efter flera år av missbruk kontaktade en drogmottagning för unga för att bli drogfri.

– Jag gör detta för min mammas skull men också för min skull. För att jag vill ta mig någonstans, jag vill inte fastna på samma ställe, säger hon.

I drygt tio år har missbruket av narkotikaklassade läkemedlet Tramadol ökat bland unga i Skåne. ”Sara” berättar hur drogerna fanns lättillgängliga överallt, hos langare på gatan men även på nätet att beställa.

Tramadolmissbruket i Malmö

– Du kan bara gå ut med en kille eller kompis så finns det där, det är jätteenkelt att få tag på det, säger ”Sara”.

TV: Se hela inslaget här

Samtidigt berättar hon om hotfulla, ibland kriminella miljöer hon hamnat i när hon velat få tag på droger. Hon säger att hon själv alltid försökt vara extra försiktig, exempelvis när hon ska möta upp en langare som hon aldrig träffat förut, men att det trots det ibland kan gå illa.

– Du sätter dig i så dumma situationer, typ i en lägenhet klockan två på morgonen. Du kan inte ta dig därifrån, du vet inte hur dig ska ta dig hem, allt det bara för att ta lite droger, säger hon.

Hon berättar om vänner som tvingats begå brott för att finansiera missbruket, men även om vänner som utsätts för hot och våld.

Själv vill hon sluta och bli helt drogfri.

Idag tar hon inte Tramadol längre, det har hon slutat med berättar hon. På drogmottagningen får hon hjälp genom drogtester, samtal och kontakt med utbildad personal. Där kan de också hjälpa henne att bli fri från sitt cannabismissbruk, något som hon fortfarande kämpar med.

– Tramadol är väldigt starkt, jag tror inte att folk vill ta det. Jag är bara trött på att vara ”sonkig”, för det är vad man blir av droger. Man blir sliten, säger ”Sara”.

Tramadol

Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som skrivs ut av läkare. Det är ett smärtstillande morfinpreparat som tillhör klassen opioider.

Tramadol är starkt beroendeframkallande och kan utlösa kramper.

Källa: Maria Malmö och FASS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet