Nödvändig miljösatsning eller dyrt forskningsprojekt? Meningarna går isär om det nya reningsverket i Simrishamn. Foto: Lisa Ovesen

Satsning mot utsläpp av läkemedel möts av kritik

Publicerad

I Simrishamn startar inom kort landets modernaste reningsverk som ska stoppa läkemedelsrester från att rinna ut i Hanöbukten. Men projektet är för dyrt och för osäkert hävdar kritikerna.
– Det är inte kommunens uppgift att bedriva forskning, säger Christer Akej (M), förste vice ordförande i kommufullmäktige i Simrishamn.

Det nya reningsverket hakas på den befintliga reningsanläggningen strax söder om Simrishamn. Avloppsvattnet slussas vidare genom det nya verket som utrustats med tre olika filter. Men också en anläggning som ”slår sönder” läkemedelsrester med hjälp av ozon, förklarar Stefan Blomqvist, projektsamordnare.

Dagens reningsverk släpper igenom läkemedelsrester som sen rinner rakt  ut i Hanöbukten. Vissa preparat kan till exempel försämra fiskens fortplantningsförmåga. För Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden är det självklart att vattnet måste renas ytterligare.

– Vi har ju problem med fisket och föroreningarna i havet. Nån måste ta första steget.

Ifrågasatt projekt

Men att en liten kommun som Simrishamn ska ta täten är och bygga en anläggning för 30 miljoner har också väckt mycket kritik från såväl privatpersoner som politiker. Förra kommunalrådet Christer Akej (M) påpekar att det ännu inte finns klara bevis för att anläggningen verkligen är så effektiv som tillskyndarna hävdar.

– Desstom tränger den undan andra viktiga projekt. Vi har till exempel gamla avloppsledningar som bräddar över när det regnar så att avloppsvatten går rakt ut åarna.

Projektet utvidgas

Nu är dock reningsverket snart igång och dessutom har Naturvårdsverket gett kommunen 19 miljoner för att även Kiviks reningsanläggning ska utrustas med liknande filter.

– Så vi är på rätt väg, säger Carl-Göran  Svensson (C). Nu hoppas vi på studiebesök från andra delar av landet som vill följa Simrishamns exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer