Miljonsatsning på Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

På grund av den allvarliga situationen i Hanöbukten satsar Havs- och vattenmyndigheten nära 16 miljoner kronor på ett projekt som ska minska problemen.

Projektet heter ”Bättre balans och mångfald i Helge å och Hanöbukten” och drivs gemensamt av Kristianstad kommun och länsstyrelsen i Skåne.

Projektet ska bland annat försöka göra något åt övergödningen av havet genom att minska utsläpp från olika avlopp och genom uppmuntra markägare att anlägga våtmarker.

Fiskdöden i Hanöbukten

– Situationen är allvarlig och vi behöver ta ett helhetsgrepp runt problematiken med Helge å och Hanöbukten, säger Jonas Dahl, projektkoordinator, biosfärenheten.

Även skogsägare ska fås att anlägga mindre våtmarker vid sina vattendrag, något som ska minska brunifieringen av havet. Att vatten blir brunfärgat beror på att för mycket humusämnen förs från land till vatten.

Projektet innehåller också satsningar på kartläggning av situationen och att bevara den biologiska mångfalden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Hanöbukten

Mer i ämnet