Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Schönström (S): ”Låt regionen ta över färdtjänsten”

Uppdaterad
Publicerad

Razzian mot Ringduve taxi drabbar Region Skåne, men också Malmö Stad. Malmöpolitikern Andreas Schönström (S) öppnar nu för att kommunen och regionen startar egna bolag för att undvika liknande situationer i framtiden.

– Det kanske skulle vara kommunen och regionens egna bolag som driver skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor i egen regi, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd och tredje vice ordförande i Regions Skånes kollektivtrafiknämnd.

”Dyrare att driva allt själv”

Ringduve taxi körde fram till årsskiftet skolskjutsar i Malmö och kör sjuk- och färdtjänstresor åt Region Skåne. Under onsdagen inledde Kronofogden en insats där de beslagtog taxibilar tillhörande Ringduve taxi som inte skött sina betalningar.

Andreas Schönström menar att systemet där olika taxibolag tävlar om att vinna regionens och kommunernas uppdrag inte fungerar.

– Det kanske är dyrare att driva allt själv, men det kanske skulle betala sig i längden, säger han.

Moderaterna avvisar förslaget

Men i regionen är Andreas Schönström och hans parti i minoritet och Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden, tror inte att bolag i egen regi är lösningen.

– Jag tror att upphandlingen ska innehålla hårdare krav men att ha egna chaufförer i egna bolag tror jag inte på, säger hon.

Vilka krav som skulle ingå i upphandlingen vill hon vänta med att gå in på.

Nu kommer Region Skåne att göra en så kallad direktupphandling i väntan på att de hinner göra en ny stor upphandling för att minimera risken att det här händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.