Schyman: Bra att bilden är borttagen

Uppdaterad
Publicerad

Medvetenheten om att kvinnokroppen används för att sälja ökar enligt Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman sitter i Simrishamns kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ. Hon blir nöjd när hon nås av beskedet att bilden plockats ner.

– Det var ju alldeles utmärkt, säger hon.

Korvreklam i Simrishamn

Raljerande kommentarer

Många av de kommentarer som fälls på nätet angående kvinnan som äter korv är raljerande av typen ”Dags att förbjuda kvinnor att äta korv när de har läppstift” eller ”allt med korv är av ondo och sexistiskt”. Enligt Gudrun Schyman är det typiskt att just dessa åsikter brer ut sig.

– Det är ju ofta de åsikterna som brer ut sig. Men det var ju många som reagerat på bilden. En kvinna hörde ju av sig till kommunen. Det är ju inte sprunget ur ingenting, säger hon.

”Medveten anspelning”

Hon tycker själv att bilden uppenbart anspelar på sex.

– Det är ju inget omedvetet i den bilden. Man använder kvinnokroppen till mycket, men medvetenheten om det ökar ju, vi ser ju mindre av det än för tio år sedan.

Hon tror också att bilden skulle fällas av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korvreklam i Simrishamn

Mer i ämnet