Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per-Olof Lind (L) bekräftar att SD-politikern Peter Linder är en av dem vars ärende nu ska prövas på nytt. Se mer i klippet. Foto: Bernard Mikulic

SD-politikers röst avgjorde markstriden i Ystad – kan själv gynnas

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Peter Linder var den som avgjorde omröstningen som innebär att Ystads kommun inte kommer ta tillbaka all mark som annekterats av privatpersoner och föreningar.

Beslutet innebär också att Peter Linder själv kan få köpa mark som han fråntogs för fyra år sen, då marken ansågs vara olovligt annekterad.

Texten har uppdaterats med en ny kommentar från Per-Olof Lind (L).

– Han ska behandlas på samma vis som övriga, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per-Olof Lind (L).

Röstsiffrorna blev 7-6. Treklövern med M, L och KD vann med stöd av SD. Peter Linders (SD) röst var avgörande.

Peter Linder berörs också själv av beslutet han varit med om att fatta. 2017 hotades han av vite om han inte återställde och lämnade tillbaka allmän platsmark som han hade bakom sitt staket.

I en artikel i Ystads Allehanda för drygt ett år sedan berättade Peter Linder att han flyttade staketet och en friggebod för att slippa böter. Peter Linder ansåg sig orättvist behandlad eftersom han fått löfte av en kommuntjänsteman att sköta marken.

Anklagas för vänskapskorruption

Den styrande treklövern har av oppositionen anklagats för misstänkt vänskapskorruption. Flera ledande moderater finns bland de personer som disponerar mark som tillhör kommunen.

En anlitad advokatfirma och stadsbyggnadsförvaltningens tjänstemän har föreslagit att all annekterad mark ska återtas av kommunen, men så blir det alltså inte.

I stället kommer privatpersoner som idag annekterar mark få möjlighet att köpa loss den. Enligt samhällsbyggnadschef Sofia Öreberg är det ett 100-tal markbitar som omfattas av möjligheten.

Men enligt nämndens ordförande Per-Olof Lind (L) omfattas även den mark som för flera år sedan återtogs av kommunen, det gäller Peter Linder och sex andra tomtägare.

-  Vi ska titta på det en gång till och så får vi se om det ska rivas upp eller inte, säger Per-Olof Lind.

– Det har inte jag hört talas om, säger Sofia Öreberg.

Vill ta om beslut

Oppositionen reagerar starkt på Per-Olof Linds uttalande till SVT Nyheter:

– Det kanske är en förhandling som skett eftersom SD röstade som de gjorde. SD har tidigare klargjort vid flera tillfällen att kommunen ska ta tillbaka all mark, säger Kevin Rasmussen (S).

Kevin Rasmussen anser att beslutet nu måste anses ogiltigt.

– Har Peter Linder något att vinna på beslutet så är det jäv. Då borde vi ta om beslutet, säger Kevin Rasmussen.

”Det visste inte jag”

Peter Linder (SD) har inte gått att nå för en kommentar. Han skriver dock i ett sms sent på fredagseftermiddagen: ”Ville bara säga att jag inte gjort anspråk på marken varken nu eller innan”

Enligt SD:s gruppledare Jan-Åke Isaksson är det en nyhet för partiet att beslutet i nämnden innebär att Peter Linders eget markärende ska tas upp igen.

– Det visste inte jag och det visste troligen inte Peter Linder heller. Det hade Peter nämnt för mig i så fall, säger Jan-Åke Isaksson.

Ett par dagar efter att denna artikel publicerades ändrar ordföranden Per-Olof Lind (L) sig angående vad beslutet innebär. Från att ha sagt att Peter Linders ärende ska ses över igen och att han och andra ska behandlas som alla andra, uppger han i ett mejl till SVT Nyheter att det ska ta ett nytt beslut i nämnden ”om det är rimligt att dessa ärenden hanteras liknande de nuvarande ärendena”.

I klippet kan du se intervjuer med Per-Olof Lind (L) och med samhällsbyggnadschef Sofia Öreberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer