Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om arvodet till Sverigedemokraternas förstanamn i Vellinge skapar en het debatt. Men Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, avfärdar kritiken. Foto: SVT

Kritik mot SD:s höjda arvoden – Wutzler: ”Han är sur och bitter”

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om arvodet till Sverigedemokraternas förstanamn i Vellinge skapar en het debatt.

– Detta handlar bara om pengar och makt, säger Henrik Thorsell (L), som anser att Moderaterna köpt sig kvar vid makten.

För första gången på drygt 30 år styr inte Moderaterna Vellinge med egen majoritet. Men genom en teknisk valsamverkan med Sverigedemokraterna sitter Moderaterna säkert på ordförandestolarna.

Henrik Thorsell (L) har i många år haft posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, som varit till för oppositionen. En post Liberalerna nu förlorat till Sverigedemokraterna.

– Moderaterna väljer sin egen opposition och då väljer man SD. Men i våra ögon är de ingen opposition. De är inte ens största oppositionsparti, säger Henrik Thorsell, vars part fick 17 procent i valet mot SD:s 15,7 procent.

Gemensamt beslut av M och SD

Moderaterna och Sverigedemokraterna beslutade i går att höja arvodet till posten som andre vice ordförande, som nu innehas av SD:s Karl-Johan Persson.

Enligt Vellinges ekonomidirektör innebär det att arvodet för uppdraget höjs från drygt 42 000 i månaden till drygt 68 000 kronor plus fri bil, en förmån värd 7000 i månaden. Sammanlagt en höjning med drygt 33 000 i månaden.

”Sur och bitter”

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande avfärdar Thorsells kritik:

– Jag tycker att det är ett uttryck för att han är sur och bitter och att han nu tappar tunga uppdrag som naturligtvis påverkar hans inkomst. Vi styr inte tillsammans med SD. Det är bara en teknisk valsamverkan, säger hon.

Karl-Johan Persson tror inte att SD-väljarna kommer att tycka att han roffar åt sig, speciellt som partiet för ett år sen ville sänka politikerarvodena i budgeten.

– Jag tänker att de ska vara glada över Sverigedemokraternas framgångar och att vi har ett ökat inflytande nu, säger Karl-Johan Persson.

Kände inte till bilförmån

Han ska lämna sitt nuvarande jobb och arbeta heltid med politiken. SD är ett oppositionsparti, säger han, även om partiet samverkat med M om ordförandeposter i nämnder och styrelser.

Karl-Johan Persson anser att hans arvode är rimligt och hänvisar till att Liberalerna också hade en arvoderad ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, ett uppdrag som Persson nu ska utföra själv.

Persson säger att han inte visste att bilförmånen ingår i arvodet och att han inte vet om han ska utnyttja förmånen.

Den 19 december ska kommunfullmäktige besluta om arvodet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.