Paul Svensson (SD) Foto: Arkivbild TT

SD i Ystad: Vi kommer utnyttja vår vågmästarroll

Publicerad

Sverigedemokraterna bestämde att M, L och KD ska styra Ystad – men med en rödgrön budget.

– Vi är en garant för att det inte blir för mycket borgerlig politik, säger Paul Svensson (SD).

Det har har varit politiskt kaos i Ystad efter valet. Vem ska styra och hur blir det med miljardinvesteringen i en ny hamn?

Det blev till slut Sverigedemokraterna som avgjorde allt vid torsdagens kommunfullmäktige. Resultatet blir en moderat som kommunstyrelseordförande, men en rödgrön budget – med ett hamnbygge.

– Det är lite omtumlande att bli vald till kommunstyrelsens ordförande, samtidigt som man från första januari ska styra på en annan budget än den vi lade fram, säger Kristina Bendz (M).

– Utan oss hade det inte blivit en hamnutbyggnad 2019, konstaterar Paul Svensson, ordförande för Sverigedemokraterna i Ystad.

Kommer utnyttja vågmästarroll

SD har en valteknisk samverkan med M, L och KD och stöder också Kristina Bendz som Ystads högsta politiker. Men SD har inget politiskt samarbete med den så kallade Treklövern.

– Vi kommer att utnyttja vår vågmästarroll, säger Paul Svensson.

Den första och den största uppgiften för Kristina Benz är nu att hantera hamnutbyggnaden på 912 miljoner kronor som hon velat skjuta på framtiden.

”Kan inte göra det på egen hand”

Trots att det nya styret får dras med oppositionens budget i ett år, säger Kristina Bendz att ystadborna kommer märka en förändring. Hon nämner trygghetsfrågor och att fler kommunala verksamheter ska drivas i privat regi.

– Det kan vara hemtjänsten, äldreboenden, fler friskolor och förskolor, säger Kristina Bendz.

Men det är inte säkert att hon får stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi är garanten för att Moderaterna, Liberalerna och KD inte kan gå för långt i privatiseringar och för mycket borgerlig politik. Det kan inte göra det på egen hand, säger Paul Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.