Sverigedemokraterna i Malmö vill att slöjförbud införs i kommunens grundskolor och förskolor. Foto: Martina Holmberg/TT

SD vill införa slöjförbud i Malmös skolor och förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna, SD, vill införa förbud mot att bära slöja i Malmös grundskolor och förskolor. En motion till kommunfullmäktige har lämnats in. 

”Sverigedemokraterna anser att de värderingar som slöjan representerar inte hör hemma i den svenska skolan”, skriver partiets frontfigurer Magnus Olsson och Nima Gholam Ali Pour i motionen. 

”Symboliserar underkastelse”

Malmö är inte den första kommun i landet där frågan om slöjförbud diskuterats. 

I Staffanstorp, till exempel, ingår ett sådant förbud i den integrationsplan, som fullmäktige antog i våras. 

I Malmö menar motionärerna att slöjan är en islamistisk symbol, som ”symboliserar såväl religiös underkastelse som påtvingad uppdelning mellan män och kvinnor”.  Därför bör den ”värderingsstyrda slöjan” förbjudas, heter det i motionen.

Kommunalråd ifrågasätter

– Det är inte aktuellt att införa förbud mot slöja i Malmös skolor, kontrar skolkommunalrådet Sara Wettergren, L. 

Hon säger att hon utgår från att inget annat parti ställer sig bakom SD-motionen. 

– Jag vill absolut inte förringa hedersproblematiken. Det finns en sådan i Malmö, det visade hederskartläggningen 2018 på. Men jag tror inte man kommer åt problemet genom ett slöjförbud. 

SD:s Mikael Olsson och Nima Gholam Ali Pour anser däremot att förbudet är en nödvändig åtgärd och vill att fullmäktige ger grundskolenämnden i uppdrag att införa det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.