Visa alla (8)

Se Turning Torsos hantverkare – på 150 meters höjd

Publicerad

Stålkonstruktionen på Turning Torso i Malmö behöver underhåll och de som gör jobbet hänger fritt från rep och arbetar. De befinner sig 150 meter upp i luften.

De gör reperationsarbete på fastigheter och objekt där det är omöjligt eller dyrt att använda byggnadsställningar eller kranar. Uppdraget när SVT Nyheter är på besök är att kontrollera, avfetta, slipa och måla stålkonstruktionen på Turning Torso. Lucas Pernin hänger i rep på 37:e våningen.

När du tittar 150 meter ner. Vad tänker du?

– Ja, det är gött. Jag är hellre här än där nere, och när man åker förbi kontorslokaler och ser folk sitta vid sina datorer så vet jag att jag har det bättre.

Yrket heter industriell klättrare. Foto: Bernard Mikulic

Tänker hela tiden på säkerheten

Lucas och hans kollega är industriella klättrare och måste hela tiden tänka på säkerheten. Det är dagliga riskanalyser och kontroll av utrustning och regelbundna övningar kring vad som ska göras om nåt går fel. De måste kunna lite på sin utrustning och på varandra. Jonatan Suorra, industriell klättrare:

– Vi har alltid två rep. Skulle det ena gå sönder eller vara dåligt så hänger man i det andra och tvärtom. Sen måste man alltid kunna rädda varandra. Vi har ju alltid en räddningsplan. Man måste alltid kunna rädda sin kompis.

– Alla som jobbar med detta är ju extremt medvetna vad de håller på med. Du kollar ju alltid dina punkter. Du kollar dina rep, dina kollegor, väder, vind. Allihop. Hela tiden. Vi gör ju inte detta för adrenalinet. Det hade varit väldigt dåligt om man hade haft adrenalinkickade arbetskollegor. Det funkar ju inte, säger Lukas Pernin och hissar ner sig till 36e våningen för att fortsätta jobba.

Utsikten från 150 meter. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer