Foto: WITS University

Dyngbaggen navigerar med vinden

Uppdaterad
Publicerad

Biologer i Lund och Johannesburg Sydafrika har upptäckt hur dyngbaggens lilla hjärna kan anpassa sig efter olika förhållanden. Är det mulet eller om solen står för högt så kan den koppla om och förlita sig på vinden när den rullar iväg med dyngbollen.

Dyngbaggens kompass har undersökts både i laboratorium och i fält. Med hjälp av fläktar har forskarna skapat vind och solens position på himlen har ändrats med hjälp av en spegel. Sensorerna som registrerar vindriktning finns på insektens antenner.

– Insektshjärnan är inte förprogrammerad att följa enkla regler. Tvärtom kan vi visa att så pass små hjärnor fungerar utiifrån mycket dynamiska principer som anpassar sig efter de förhållanden som råder för stunden. Det säger Marie Dacke, professor i sinnesbiologi vid Lunds Universitet och ledare för forskarlaget i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare vet man att dyngbaggarna navigerar efter vintergatan och polariserat månsken nattetid. Med de nya resultaten visar forskarna att deras förmåga att orientera sig fungerar när som helst på dygnet och i alla förhållanden.

Studien har presenterats i en artikel i tidskriften Proceedings of the national Academy of Sciences, PNAS.

Se klippet ovan där Marcus Byrne professor vid Wits universitet i Johannesburg, som är en av medförfattarna till dyngbaggestudien, berättar om resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.