Årliga sprutmönstringen i Ystad – en tradition sen 1839. Foto: SVT/Bernard Mikulic

Här förvandlas torget till en gigantisk badfontän

Uppdaterad
Publicerad

I Ystad säger man att har man inte blivit döpt på Stortorget så är man ingen riktig Ystadbo. Se när Frivillig-brandkåren sprutar ner ystadborna.

För 180e året i rad så var det på lördagen dags för sprutmönstring på Stortorget i Ystad. Sprutande utförs av Ystads Frivillige Bergnings-Corps och har utförts sen 1839 när frivillig-brandkåren bildades. 1838 drabbades Ystad av en stor brand och året därpå bildades frivilligbrandkåren för att bekämpa bränder.

Det är pompa och ståt, musikkår och marsch genom stan innnan det brakar loss på Stortorget där förväntansfulla barn och vuxna väntar.

Själva sprututrustningen som används är en historisk tillbakablick på vilken utrustning som använts för brandbekämpning sen 1839. Här finns handpumpade, motoriserade och moderna brandsprutor.

Här besprutar brandkåren Ystadbarnen Foto: SVT/Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.