Syftet med seglingen är att belysa och förhindra övergödningen i havet. Foto: Christina Thimrén AndrewsVisa alla (5)
Visa alla (5)

Seglar för att rädda Östersjön

Publicerad

Havets övergödning och nedskräpning uppmärksammas på en segeltur.

Det är briggen Tre Kronor af Stockholm som via projektet Hållbara Hav bjuder in allmänheten till segling på Östersjön. Den här helgen besöker fartyget Simrishamn i Skåne och i veckan kommer den att segla vidare till Blekinge.

Syftet är att belysa de problem som havet drabbats av genom övergödning och nedskräpning.

– Det ser dåligt ut, men det är inte omöjligt att Östersjön kan reparera sig. Problemet är att det tar tid innan vattnet kan bytas ut, det tar runt 40 år innan vattnet byts ut naturligt med färskvatten, säger Christina Thimrén Andrews, projektledare för initiativet Hållbara Hav.

Vattenprover tas

Totalt kan 55 personer tas med ut till havs och alla seglingsintäkter går till Hållbara Havs arbete med Östersjön.

– Under turen tar vi också vattenprover. Vi seglar för att berätta hur det ser och vad man själv kan göra för att förhindra utvecklingen, säger Christina Thimrén Andrews.

Hållbara Hav

Visa

Projektet samarbetar med forskare vid Stockholms universitet för att skydda Östersjöns framtid. Arbetar främst med att informera om utvecklingen till havs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer