Foto: Bengt Svensson/Flakfortet

Populärt utflyktsmål i Öresund stängs för seglare

Uppdaterad
Publicerad

Flakfortet i Öresund stängs för seglare under 2018. Danska Slotts- och Kulturstyrelsen tycker att den skånske ägaren totalförstört byggnaden som minnesmärktes 1995 och kräver att allt återställs.

– Det är ett tossigt beslut, säger Tore Svensson, Flakfortets ägare.

Flakfortet som byggdes på 1910-talet var en dansk militär anläggning från början. Fram till 2001 ägdes det av den danska staten men såldes till det svenska företaget Malmökranen. Ägaren Tore Svensson hävdar att fortet var en ruin när han köpte det och under årens lopp har han därför gjort en rad om- och tillbyggnader för att kunna driva restaurang och göra fortet och ön till ett utflyktsmål för seglare.

– Vi har bytt ut det som varit ruttet, det var mögelsvamp i köket och så vidare, säger Tore Svensson.

Foto: Bengt Svensson/Flakfortet

”Ett koncentrerat minitivoli”

Men nu ska mycket av det nya bort enligt ett beslut av danska Slotts- och Kulturstyrelsen som menar att Tore Svensson har orsakat så stora skador på den minnesmärkta byggnaden att en del aldrig går att återställa. 

– Ett sådant här koncentrerat minitivoli är inte det man förknippar med ett fort, säger Michael Lauenborg på Slots- och Kulturstyrelsen.

Konflikten handlar om att Tore Svensson varken frågat eller fått klartecken från danska Slotts- och Kulturstyrelsen inför förändringarna av fortet och ön, något han måste göra enligt kontraktet. Efter att beslutet blivit offentligt hörde många besvikna och arga seglare av sig till Flakfortet på sociala medier.

Måste återställa ön

Tore Svensson har nu fram till den 1 januari 2019 på sig att återställa byggnaden och ön till ursprungligt skick. Restaurangen är fortfarande öppen, men Tore Svensson menar att om alla faciliteter som gör ön till ett seglarparadis måste bort så kommer han inte kunna driva verksamheten vidare över huvud taget. 

– Vi har inget önskemål om att man inte ska kunna segla ut till Flakfortet. Vi har inte bett att köket ska stänga, vi har bett om att några andra saker ska ändras. Så vad gäller grillplatser och båtplatser, låt oss tala om det, säger Michael Lauenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.