• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Taxiförare är den yrkesgrupp som löper störst risk att drabbas av coronaviruset. Foto: Johanna Olofsson/SVT

Serviceyrken ger högre risk att smittas av corona

Publicerad

Städare, taxiförare, butiksbiträden, pizzabagare och andra inom serviceyrken löper större risk att smittas av coronaviruset än övriga yrkesgrupper. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Förutom vårdpersonal, som självklart löper stor risk att smittas av coronaviruset, så finns det enligt Folkhälsomyndigheten vissa yrkesgrupper som är extra exponerade för viruset. Det handlar bland annat om serviceyrken såsom städare, bussförare, butiksbiträden och restaurangpersonal, men också väktare och ordningspersonal. Högst upp i toppen av listan ligger taxiförare som i snitt löper 4,8 gånger större risk att smittas än övriga yrkeskategorier.

Taxiföraren Muhammed Darsen bar munskydd i början av coronapandemin. Foto: Johanna Olofsson/SVT

När coronaviruset slog till i Sverige i mars, blev taxiföraren Muhammed Darsen i Malmö så orolig att han bar munskydd i bilen.

– Men sen tröttnade jag på det och började köra som vanligt.

Muhammeds kollega Bashkim Alijaji menar att taxichaufförer sällan har ett val. De måste jobba, även om risken för att smittas är stor.

Bashkim Alijaji menar att många taxichaufförer måste jobba, trots oro. Foto: Johanna Olofsson/SVT

– Ja, vi är rädda. Men vad ska man göra? Vi måste jobba, säger taxiföraren Bashkim Alijaji.

Clara Linderoth jobbar som butiksbiträde på Pressbyrån på centralen i Malmö. Hon tycker att det ibland är obehagligt mycket människor i omlopp.

Butiksbiträdet Clara Linderoth är oroad över sin arbetssituation. Foto: Johanna Olofsson/SVT

– Det rör sig jättemycket människor här hela tiden. De hostar, nyser, pillar. Och det är inte jättemånga som har munskydd. Jag hade en kund som hostade i handen där han höll kontanterna, som han sen gav mig. Sådär uppskattat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer