Seveds rykte ska putsas

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområdet Seved i centrala Malmö har under flera decennier varit hårt ansatt av sociala problem och kriminalitet. Malmö stad har under de senaste åren jobbat hårt med att få bukt med området, och få bort Seveds rykte av att vara ett problemområde.

Mitt i stan, nära till det mesta och en allmän känsla av den där storstadssträva atmosfären som lockar studenter och annat kreativt ungt folk. Seved ses av många som ett område med potential.

– Lägenheterna är små och billiga, vilket lockar ungdomar, säger Ewa Ekberg Wihlén, chef på strategiska avdelning på Södra innerstadens stadsdelförvaltning.

Dåligt underhåll

Robert Rosenqvist är bosocial utvecklare på Malmö kommunala bostadsbolag MKB. Han har inte heller några problem med att se tjusningen i Seved.

– Det är ett fantastiskt område och nittionio procent av alla dem jag träffar här är fantastiska människor, säger han.

Men den urbana romantikens mynt har en tydlig baksida i Seved. Eftersatta hus, hög arbetslöshet och mycket narkotika i omlopp lägger en tung filt över området.

Robert Rosenqvist håller med om att fastigheterna lämnar mycket överigt att önska.

– Flera av dem är dåligt underhållna, det är ren fakta. Man behöver bara gå runt här och titta på hur de ser ut, säger han.

Positiv utveckling

Bengt Hersler är biträdande närpolischef i område city. Och hans definition av Seved är att det är ett område på väg uppåt, men som fortfarande dras med en hel del problem.

Bostadsinbrotten har förvisso minskat, men när det gäller narkotika är bekämpningen svårare.

– Men jag tror att området har en positiv utveckling framför sig, säger han.

Otrygghet

Undersökningar visar att de boende i Malmös södra innerstad, dit seved räknas, tillhör den del av Sveriges befolkning som känner sig allra otryggast.

Men de boende Sydnytt pratar med verkar inte känna igen sig i den beskrivningen.

– Jag tycker det är bra här. Jag har jättetrevliga grannar och trivs, säger John Lövdal som bor precis vid torget.

Hadir Abdul Karim är en annan av de boende som inte känner sig otrygg, även om han hört talas om gängen som drar runt på gatorna.

– Men föräldrarna försöker hjälpa till, och även ungdomar stöttar varandra, så vi kommer fixa det där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.