Foto: SVT

Sevedsborna kräver fler kameror

Uppdaterad
Publicerad

Polis och Sevedsbor vill ha fler övervakningskameror i bostadsområdet utöver de fyra som redan finns. Problemet är att kriminaliteten har flyttat från de bevakade gatorna till Sevedsplan.

På fredagen var länsstyrelsen på plats för att undersöka möjligheten till en femte kamera.

De fyra kameror som sitter uppe sedan ett år tillbaka, har gjort att kriminaliteten flyttat till torget, Sevedsplan istället.

Butiksinnehavare och kunder känner sig hotade, säger Hjalmar Falck som är utvecklingsanvarig tillsammans med fastighetsägarna i området.

– Vi har restauranger och butiker och andra serviceverksamheter runt torget som nästan var beredda att lämna området och det vill vi absolut inte.

Vill ha en femte kamera

Invånare som SVT pratade med på fredagen bekräftar bilden men vill inte bli intervjuade framför kameran. De är rädda för repressalier

– Man vill inte uttala sig för mycket för de här personerna som håller på med kriminalitet drar sig inte för att gå in i verksamheterna och hota kunder eller hota restauranggäster, säger Hjalmar Falck, som har nära kontakt med verksamheterna i området.

Därför vill man ha en femte övervakningskamera vid Sevedsplan och länstyrelsen undersökte idag möjligheten att övervaka ett så pass stort område.

– Den här typen av kameraövervakning som nu föreslås, är relativt ovanlig. Det finns bara på ett fåtal platser i landet så det ska krävs mycket för att man ska bevilja det men samtidigt har polisen visat på en betydande problembild just på den här platsen, säger Henrik Kvennberg, ansvarig handläggare på Länsstyrelsen.

Kan förebygga brott

Skjutningar, handgranater och droger har drabbat området under många år.

Trots stora insatser fortsätter kriminaliteten i Seved och våldet har blivit grövre. Men polisen tycker att man haft användning av kamerorna.

– Vi ser nyttan i att vi kan agera i förebyggande syfte. Vi har även kunnat filma komplexa grova våldsbrott som hade varit svåra att lagföra annars, säger Mats Karlsson, Malmös polismästare.

Karlsson betonar att kameror är ett komplement till det övriga polisarbetet men de är också viktiga när folk inte vågar vittna. Kvaliteten är mycket bra på det filmade materialet.

Anmälda narkotikabrott har ökat och vid ett mordförsök nyligen, filmades stora delar av händelseförloppet av en tillfällig övervakningskamera.

Varje kamera måste prövas

Men finns det inte risk att man bara flyttar runt problemet?

– Ja, det är ju en fråga som sysselsatt forskare i många år men vi anser inte att man flyttar runt utan att det har utökats, men det är inte så att vi kan ansöka om att sätta upp hur många kameror som helst, utan det ska prövas vid varje tillfälle och här tycker vi det är rimligt, säger Mats Karlsson.

Omkring två veckor tar det att fatta beslut om den femte övervakningskameran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter