Psykologen kan förlora sin legitimation. Foto: SVT Design

Sexbrottsdömd psykolog kan förlora legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Den skånska psykologen dömdes i oktober för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg att mannen ska förlora sin legitimation.

Psykologen arbetade på ett HVB-hem och dömdes i oktober för sexuellt utnyttjande av en betydligt yngre kvinnlig patient som tidigare utsatts för bl a sexuella övergrepp, var självdestruktiv och som hade hade svårt att sätta sexuella gränser.  SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat att psykologen trots detta tog initiativ till sexuella kontakter mellan de två.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, menar att psykologen är uppenbart olämplig att arbeta som psykolog och att han har missbrukat allmänhetens förtroende. IVO vill därför i första hand återkalla mannens legitimation och i andra hand att han får en treårig prövoperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.