Hör forskaren Glenn Svensson om försöken att bli av med jordgubbsvecklaren med hjälp av honornas sexdoft – feromoner. Foto: Privat/Jonas Ekströmer/TT

Sexdofter minskar skadedjuren i jordgubbsfälten

Publicerad

Sexdoften av den lilla nattfjärilen ligger tung över jordgubbsfälten i Kristianstad. Tanken är att könsdoften ska förvirra insektshanarna och minska skadeangreppen på jordbgubbarna.

Den lilla nattfjärilen jordgubbsvecklaren är en av jordgubbsodlarens värsta fiender. Den svärmar två gånger om året. Värst skador orsakar de larver som kläcks på våren och angriper jordgubbsblomman.

– Bären blir små eller deformerade och då vill ingen köpa dem, säger Glenn Svensson, biolog vid Lunds universitet.

Något effektivt sätt att bli av med jordgubbsvecklaren finns inte idag. Forskarna på Lunds universitet försöker nu på biologisk väg minska skadedjuren. Det gör man genom att sprida honornas sexdoft, feromoner, och därmed störa parningsprocessen.

Luktorganen slås ut

Forskarna är inte helt säkra på vad som egentligen händer, men en teori är att man slår ut hanarnas antenner genom att ösa på med så mycket doft att doftnerverna slutar signalera till hjärnan att det finns honor i närheten.

– Det är som att komma in i ett nymålat rum för en människa. Till en början doftar det väldigt starkt av färgen, men efter en stund känner man det inte längre. Våra näsor ”slås ut”.

Försöksfältet utanför Kristianstad innehåller hundra preparerade doftdispensrar med totalt 0,7 gram feromon.

– Det är oerhört små mängder, men det räcker för att helt slå ut hanarnas förmåga att hitta honorna.

Doftämnet är dyrt

Fångsten av hanar i försöksfältet kan sedan jämföras med fångsten i doftfällor utanför området.

I en av fällorna utanför området, sitter uppskattningsvis 40 fjärilar. I de två fällorna som Glenn Svensson vittjar inne i det preparerade området, sitter en enda jordgubbsvecklarhane.

– Det är uppenbart att det fungerar, men många frågor återstår, säger Glenn Svensson.

Bland annat vill forskarna veta hur små mängder feromon som behövs. I år har man använt bara en tiondel så mycket som förra året.

Helst skulle man också vilja kunna testa på betydligt större fält, men det går inte av ekonomiska skäl. Förra året köptes 25 gram till en kostnad av 100 000 kronor.

– Vi hoppas att någon nappar på detta och vill börja producera feromonet så att man kan få ner kostnaderna, säger Glenn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.