Undervisning i klassrummet gör det lättare för många elever på SFI att klara utbildningen. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre / SVT

SFI-elever i Malmö flockas till skolbänken efter en lång pandemi

Publicerad

Elever med låg utbildningsnivå har haft svårt att klara distansundervisning på SFI. Många har hoppat av SFI-studierna under pandemin, enligt Komvux i Malmö.

SFI på Komvux i Malmö består av ungefär 4 000 elever och fick snabbt ställa om till distansundervisning under pandemin.

Nu visar erfarenheten att det tagit längre tid för korttidsutbildade elever att klara utbildning på distans.

Oftast handlar det om att man inte har någon tidigare erfarenhet av att gå i skolan och att en del av eleverna är analfabeter.

Efter återgången: Fler elever på SFI i Malmö

Enligt rektorn vid SFI Komvux i Malmö, Yerk Liveröd, är det vanligare att korttidsutbildade elever inte har lyckats bli godkända under den tid de studerat hemifrån.

När det gäller högutbildade elever på SFI har ingen skillnad märkts av. Majoriteten har klarat sig utan några problem.

– Vi ser hur allt fler personer anmäler sig till vår skola nu när undervisningen övergått till det normala och det är vi glada över, säger rektorn Yerk Liveröd.

Svårt hålla språket vid liv

Jeanette Lindström jobbar som SFI-lärare på skolan och menar att det varit en stor utmaning för henne och andra lärare att övergå till distansundervisning.

– För mig i mina klasser har det främst handlat om att hålla språket vid liv. Det svåra har varit att inte kunna hjälpa de som jag vill och ge allt stöd som de behöver för att förstå en uppgift, framhäver Jeanette Lindström.

Många elever har inte bott i Sverige särskilt länge och har ingen relation till svensktalande personer i vardagen.

Farida Noori hade bara gått i skola i Afghanistan i ett par år när hon till Sverige.  Hemma talar hon sitt modersmål och hon har inga vänner som pratar svenska.

– Hemma har jag inte tid att läsa svenska men i skolan lär jag mig mycket. Jag tycker om att vara i skolan, säger Farida Noori.

Se i klippet vad eleverna tycker om att vara tillbaka i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.