Foto: Fredrik Sandberg/TT

SGU: Oroa dig inte för vattenbrist i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren var en torr sådan i Skåne och flera kommuner var bekymrade över färskvattentillgångarna. Men nu går Sveriges geologiska undersökning (SGU) ut och ger lungande besked.

Sveriges geologiska undersökning håller ständig koll på statusen i de svenska färskvattenmagasinen. I mitten av varje månad görs en mätning och inför våren och sommaren ser det ut som att de gröna årstiderna kommer att kunna fortlöpa utan några större problem i vattenförsörjningen.

Bortsett från möjliga lokala avvikelser är vattennivåerna nära det normala i Skåne. Den regniga hösten har gjort sitt och SGU ser nu att risken för vattenbrist är liten. Både i de små och stora magasinen ligger nivåerna nära det normala.

– Utifrån den informationen som vi har nu förväntar vi oss inga större problem generellt med låga grundvattennivåer. Det kan förekomma lokala avvikelser men det ser väldigt mycket bättre ut inför den här sommaren än förra året, säger Kajsa Bovin som är hydrogeolog på SGU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.