Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Amerikanskt signalspaningsplan flög över Skåne utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska signalspaningsplan passerade över svenskt territorium utanför Skåne och Blekinge utan tillstånd. Det framgår av en insatsrapport från Försvarsmaktens högkvarter.

Försvaret meddelade i augusti i år att övningsverksamheten i Östersjön ”gått in i ett intensivt skede”, med flera brott mot tillträdesförordningen.

Planet, av typen RC-135, ”genomför flygning i Östersjön och passerar in på svenskt territorium söder om Skåne”, skriver operationsledaren i rapporten, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Flygplanet ska ha passerat in på svenskt territorium men passerat ut igen efter att flygplanet av flygtrafikledningen uppmärksammats på att det saknade diplomatiskt tillstånd.

– Det är en flygning som har skett i strid med tillträdesförordningen. Vi har rapporterat den till regeringen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till SVT Nyheter Skåne.

Flera överflygningar i sommar

Försvarsmaktens utgångspunkt är att det handlar om ett brott mot tillträdesförordningen vilket styrks av kontrollerad radardata. Incidenten sammanföll i tiden med militärövningen Aurora 17, som pågick fram till den 29 september.

Under sommaren konstaterades minst fyra överflygningar över svenskt territorium där diplomatiskt tillstånd saknades. I två fall handlade det om amerikanska plan över Skåne och Blekinge, i ett fall om ryska stridsplan över Gotland och i ett annat fall om en kanadensisk fartygshelikopter över Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer