Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frivillig under flyktingkrisen: ”Det man sett på tv blev plötsligt på riktigt” Foto: Anders Eeg-Olofsson (SVT)/Stig-Åke Jönsson (TT)

Frivillig under flyktingkrisen: ”Det man sett på tv blev plötsligt på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Malmöbon Simon Lundh var en av de frivilliga som ställde upp när ett stort antal människor kom över Öresundsbron under hösten 2015 för att söka asyl.

Det började med medierapporteringen om de stora mängder människor som tog sig genom Europa för att söka asyl. Simon Lundh tog sig till föreningen Kontrapunkts lokaler i Malmö, där flera asylsökanden tillfälligt stannat.

Fattade ett beslut

Egentligen hade Simon Lundh bara tänkt att stanna för att skänka hygienartiklar, som han hade hört behövdes. Men där och då beslutade han sig för att engagera sig mer regelbundet.

– Det jag såg gjorde att jag kände att det var dags att göra nånting, säger han.

Körde i egen bil

Under de kommande två månaderna arbetade han ideellt med att i sin egen bil skjutsa nyanlända mellan Malmö C och Kontrapunkts lokaler samt att samordna andra transporter.

– Allt det man sett på tv blev plötsligt på riktigt, säger Simon Lundh.

Det obetalda arbetet tre till fyra dagar i veckan kombinerade han med sitt egenföretagande som frilansjournalist och författare.

Kände du att du gjorde någon skillnad?

– Det gjorde jag absolut, även om jag var en liten bricka i spelet. Och jag hoppas att jag har fått en förståelse för hur människors situation kan vara och att min egen är väldigt priviligierad.

Vad säger du till dem som tycker det är konstigt att de här människorna kom till Sverige, som inte var det första säkra landet?

– Att det inte känns speciellt konstigt och att jag är väldigt stolt över att Sverige har ett så pass gott rykte att folk ville ta sig hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer