I förskoleklassen i Borrby har barnen dans på schemat Foto: Helene Blob

Simrishamn först med kulturgaranti i skolan

Publicerad

Simrishamn var först i landet med att införa en kulturgaranti som ger alla barn kultur i olika former under deras tid i skolan och förskolan. Det är en demokratisk rättighet som den lilla kommunen på Österlen värnar om.

2015 utsågs Simrishamn till Skånes bästa musik- och kulturskolekommun av Lärarförbundet.

– Det är viktigt med kultur i skolan för det är där vi kan nå alla barn oavsett vilken skola de går på eller vilken lärare de har, säger Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare i Simrishamn.

Enligt kulturgarantin i Simrishamn ska eleverna få minst en professionell kulturupplevelse per läsår.

Dans ger mersmak

I förskoleklassen i Borrby har barnen dans på schemat och alla elever lever sig in i de olika momenten.

– Ibland säger barn att de inte tycker om dans men när vi kommer igång är alla med och de får en mycket bredare bild av vad dans kan vara för någonting, säger Hanna Thorstensen, danspedagog i Simrishamns kommun.

Hon understryker att alla barn har olika sätt att uttrycka sig på och för vissa passar dansen.

Mia Björk, som är förskolelärare tycker dansen fungerar bra i en klass där vissa elever har svenska som andraspråk.

– Genom dans och annan kultur kan barnen mötas på lika villkor.

Bilden lika viktig som texten

Barnen i årskurs ett i Gärsnäs får lära sig att göra film, från manusarbete till filmning.

– Vi kallar det för audiovisuell poesi. De ska iscensätta en dikt som de själva har skrivit och som de sedan får filma, säger Karna Nyström.

Hon är litteraturpedagog och samarbetar med Mårten Hård, som är fotograf och filmpedagog. Tillsammans med några av barnen är han ute och hittar lämpliga miljöer att filma som kan illustrera det barnen har skrivit inne i klassrummet.

– Idag är bilden lika viktig som texten, säger Mårten Hård, som själv arbetar med film och bilder när han inte undervisar i skolan.

Han anser att skolan ofta missar att arbeta med bilden som utgångspunkt för en analys eller ett samtal. Alla barn möter bilder i sin vardag, både på fritiden och i skolan. Många av dem är själva flitiga fotografer och är vana att ta stillbilder och filma med sina mobiltelefoner och ”paddor”.

– Jag tycker man ska arbeta mer med bilden som språk i skolorna, säger Mårten Hård.

Simrishamn fortsätter sitt arbete med att utveckla kulturen i skolan, inte minst mot bakgrund av att kommunen har många nyanlända som inte har svenska som förstaspråk, och hoppas kunna klättra ytterligare på Lärarförbundets rankinglista.

Bästa musik- och kulturskolekommun

Visa

Sveriges bästa musik- och kulturskolekommun utses av Lärarförbundet sedan 2009. Till grund för utmärkelsen finns tre kriterier: resurser till musik- och kulturskolan, avgifter för musik- och kulturskolan samt andel elever i frivillig verksamhet.

Simrishamn hamnade på en topplacering i Skåne förra året och klättrat från plats 83 till 37 i riket. Hässleholm var tvåa på Lärarförbundets rankinglista i Skåne och  på plats 79 i riket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer