Kommunernas kostnad för lärare varierar stort i landet. Lägst belopp har Simrishamn, med knappt 50.000 kronor per elev. Det är hälften så mycket som i Sorsele, där lärarkostnaden är högst i landet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Simrishamns elever kostar minst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas kostnad för lärare varierar stort i landet. Lägst belopp har Simrishamn, med knappt 50.000 kronor per elev. Det är hälften så mycket som i Sorsele, där lärarkostnaden är högst i landet. 

– Till 95 procent består undervisningskostnaden av lärarlöner och löner till rektorer, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket till Nyhetsbyrån Sirén, som gjort kartläggningen. 

I Skåne ligger, som sagt, Simrishamn lägst med en lärarkostnad på 46.700 kronor per elev. Därefter kommer Svedala med 52.900 kronor. 

Tomelilla betalar mest

Tomelilla är den skånska kommun där lärarkostnaden är högst, med 82.300 kronor. Näst mest satsar Svalöv med 70.300 kronor per elev. 

Snittkostnaden i landet ligger på 61.000 kronor per elev. 

– Det finns flera saker som kan påverka. Om en kommun har fler legitimerade lärare, lektorer eller förstelärare, som har högre lön, kan det bli dyrare. Eller om kommunen har en bättre lärartäthet, alltså helt enkelt fler lärare, säger José Luis Berrospi på Skolverket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.